Ülkeler ve Kadınları
Tarih boyunca, kadın ve erkeğe çeşitli roller yüklenmiş ve toplumlarda insanların bu roller doğrultusunda yaşamlarını sürdürmeleri sağlanmıştır. Topraklarımızda cinsiyetlerin eşitliği için çıkarılan kanunlara bakmak için Cumhuriyet Dönemi’ne gitmemiz yeterli. Kadınların eğitime, çalışma hayatına yönlendirilmesinin yanında kadınlara seçme ve seçilme hakkı da bu dönemde verilmiştir. Toplumda yeni kanunların yadsınmaması amacıyla adım adım verilen bu hakların ilki, 86 yıl önce bugün, kadınlara tanınan belediye seçimlerinde oy kullanma ve aday olma hakkıyla verilmiştir. Günümüzde, cinsiyetler arası eşitlik için dünyanın birçok ülkesinde çalışmalar yapılmaktadır. Peki, dünyada kadının yeri nerededir? Bu sorunun cevabı tabii ki ülkeden ülkeye değişmekte. İşte, vizesiz bazı ülkeler ve kadınlarının toplumdaki yeri!
RUANDA
Kadınların parlamentoda erkeklerden fazla sayıya sahip olduğu tek ülke olan Ruanda’da diğer ülkelere kıyasla kadınlar daha çok değer görüyor. Bu durum da eşitliğin sağlanmasını ve daha çok girişimci kadının faaliyet göstermesini sağlıyor.
NEPAL
Kadınların başlıca görevinin annelik ve ev hanımlığı olduğu düşünülüyor. Sağlık olanaklarının gelişmemiş olduğu ülkede doğum sırasında ya da sonrasında ölen kadın sayısı da göz ardı edilemeyecek kadar çok.
GUETEMALA
Kadına yönelik şiddetin en yoğun olduğu yaşandığı ülkelerden biri olan ve Orta Amerika’da bulunan Guetemala’da kadınlar işkence ve cinsel istismara maruz kalıyorlar. Üstelik ülkede incelenen vakaların, buz dağının sadece görünen kısmı olduğu düşünülüyor.
IRAK
Savaş döneminde kadınların yazma ve okuma oranı önemli ölçüde düşse de topraklarda savaştan önce de sosyal hayattaki rollere ilişkin negatif kararlar alınmaktaydı. Irak’ta cinsel istismara uğrayan kadın sayısı ise oldukça çok.
KATAR
Ehliyet almak için kadınların, eşlerinin durumdan haberdar olduğuna ve izin verdiğine dair bir belge getirmeleri zorunlu. Bu zorunluluk bile cinsiyetler arası farkın ne kadar büyük olduğunu kanıtlar nitelikte. Ayrıca, ülkede evlilik dışı çocuk yapmanın ise hapis cezası var.
TAYLAND
Sosyal olanakların dışında iş hayatında da kadınların erkeklerle aynı imkanlara sahip olmadığı düşünülebilir fakat Tayland’da üst düzey kadın yönetici sayısı oldukça yüksek. Bu nedenle, Tayland’ın da eşitlik konusunda üst sıralarda bir ülke olduğunu söylemek mümkün.
SVAZILAND
Ülke, eşitlik konusunda oldukça geride. Kadın ve erkeklerin aynı haklara sahip olabileceğinin düşünülmesinin bile zor olduğu Svaziland’ın bazı bölgelerinde erkekler iç çamaşırı giydiği için kadınların iç çamaşırı giymesi bile yasak.
Bir Cevap Yazın