Seyahat İle İlgili Teknolojik Bilgiler
Her gün seyahat teknolojileriyle ilgili birçok soru soruluyor. Bu sorular da arama motorları vasıtasıyla gerçekleşiyor. Araç-gereçler, güvenlik, uygulamalar, çevrimiçi kalabilmek ve daha birçok konuyu kapsayan geniş bir konu ağına sahibiz.
Yoldayken blog yazmak veya çalışmak için laptop mu yoksa tablet mi tercih edilmeli?
Çalışan veya blog yazan seyahatçiler için tabletleri tavsiye etmem – kendinize bir laptop veya hybrid bir cihaz almanız çok daha verimli olacaktır. Sadece bir tablet ve birkaç ekipman kullanarak çalışmak elbette ki mümkün ancak biraz sinir bozucu: uygulamaların kısıtlı olduğu gibi, işlemci hızları ve depolama alanları da aynı dertten muzdarip. Gerçek bir klavyede olduğundan çok daha yavaş yazabileceksiniz, üstelik dosya kopyalamak ve hatta yazıcıdan çıktı almak bile bazen sinir bozucu bir işe dönüşebiliyor.
İyi bir laptop 1-1.5 kg civarındadır. 2000 TL’nin altında bir fiyata alabileceğiniz bu cihazlarla elde edeceğiniz rahatlık size çok daha fazlasını kazandıracak, bundan emin olabilirsiniz. Çok daha iyi olan modelleri bile tabletlerde olduğu gibi uygulama kısıtlılıklarından etkileniyor, cidden işe yarayabilmesi için sağlam bir internet bağlantısına ihtiyaç duyuyor ve dahili depolama kapasitesi maalesef çok küçük. Şu anki önerilerim laptop veya hybrid cihazlardan yana.
Yalnızca iki cihaz alabilecek durumda olsanız neleri tercih ederdiniz?
Hemen söyleyeyim, bütün işlerinizi yeterli bir akıllı telefonla halledebilirsiniz. Son dönemde çıkan iPhone ve yüksek modeldeki Android cihazlar hem videolar hem de sabit görüntüler için oldukça iyiler, tabi yeterli depolama alanına sahip olduğunuz sürece. İnternet bağlantısı da pek sorun olmuyor. Telefon ekranları büyüdükçe rahatça e-booklarınızı da okuyabiliyorsunuz, yalnız direkt güneş ışığı altında biraz zor olabiliyor. Eğer çok fazla yazı yazıyorsanız sizin için biraz sıkıntılı olacaktır, ancak bu sizin için ciddi bir sıkıntıysa her zaman yanınıza bir Bluetooth klavye alabilirsiniz.
Telefonunuzu her şey için kullanacağınız için yanınıza taşınabilir batarya almanızı tavsiye ederim, 8000mAh gücündeki bir ürün yeterli olacaktır.
Oteller veya kafeler gibi ortamlarda Wi-Fi kullanırken kişisel bilgilerinizi nasıl korursunuz?
Kesinlikle bir VPN ve antivirüs yazılımı kullanmanızı öneririm. Benim laptop, telefon ve tabletimde AVG Free antivirüs yazılımı var. VPN konusunda ise birkaç yıldır Witopia kullanıyorum ve epeyce de mutluyum.
Basit bir ücretsiz hizmet sunan Tunnelbear da iyi seçeneklerden biridir. Eğer birden fazla cihazla seyahat ediyorsanız seçtiğiniz VPN yazılımının bütün cihazlarınızda çalışacağından emin olun (hepsinde aynı anda çalışabilmesi tercih sebebidir).
Zaman ve para tasarrufu yapmanızı sağlayan en iyi 5 seyahat uygulaması hangileri?
Şöyle sıralayabilirim; Skyscanner (konaklama ve taşıma ile ilgili bütün işlemler tek bir yerde), Here Maps (bulabildiğim en iyi çevrimdışı harita yazılımı), Triposo (ücretsiz, detaylı seyahat rehberleri), Google Translate (metin, ses ve fotoğrafları çevirebiliyor) ve XE Currency (böylece fiyatları konuşurken döviz kurlarının her an farkında olabilirsiniz). Üstelik bu yazılımların hepsi de tamamen veya kısmen çevrimdışı olarak çalışabiliyor.
Evden çıkarken kesinlikle yanınıza alacağınız cihaz hangisidir?
Her ne kadar kulağa sıkıcı gelse de, akıllı telefonum (Sony Xperia Z3). En azından kamerayı ve navigasyon uygulamasını her yola çıkışımda kullanıyorum ve benim için vazgeçilmez bir seyahat desteği haline geldi. Elbette ki bu telefonumu hiç kapatmadığım anlamına gelmiyor.
Seyahat sırasında iki faktörlü kimlik doğrulama yöntemlerinden (email, bankacılık ve diğer işlemler için) hangisini kullanıyorsunuz?
Ben telefonumda mümkün olan her an Google Authenticator kullanıyorum – çalışmak için internet bağlantısına ihtiyaç duymuyor ve Facebook, Dropbox, Gmail ve daha birçok platformda iki faktörlü kimlik doğrulama hizmeti sunuyor.
Uluslararası seyahatlerimde görsel depolamak için Google Drive kullanmayı düşünüyorum. Bu iş için kullanılabilecek daha iyi bir hizmet var mı? Daha iyi, daha güvenilir bir bağlantı elde etmenin bir yolu var mı?
Eğer hali hazırda bir Drive üyesiyseniz sınırsız fotoğraf depolama sistemi diğer bütün cloud (Prime, Dropbox, Google Drive) hizmetleri kadar iyi. İnternet bağlantıları genelde yavaş veya bazen servis dışı olduğundan her zaman için yerel bir depolama ünitesi bulundurmanın iyi bir fikir olduğunu düşünüyorum (taşınabilir disk, yüksek kapasiteli bir USB bellek veya benzeri ürünler). Wi-Fi optimizasyonu haricinde upload hızlarını artırmanın pek de bir yolu yok maalesef ancak fotoğraflarınızın boyutunu küçülterek zaman tasarrufu sağlayabilirsiniz, ki bunu yapmak isteyeceğinizi de sanmıyorum.
Seyahat ettiğim her yerde çalışacak pahalı olmayan/evrensel bir Wi-Fi sistemi var mı?
Pahalı olmayan ve uluslararası hizmet sunan bir veri hizmetinden bahsediyorsanız üzgünüm, yok. Onun yerine gittiğiniz her ülkede yerel bir SIM kartı alıp o bölgede sunulan internet hizmetinden yararlanmanız hem daha ucuz hem de daha hızlı olacaktır.
Diğerlerinden daha iyi bir Wi-Fi sunan bir oteller zinciri var mı?
Pek sayılmaz – bu oldukça değişken bir durum, aynı zincire dahil olan otellerde bilr çok farklı internet hızlarıyla karşılaşabiliyorsunuz.
Seyahat ederken laptop kilidi kullanıyor musunuz? Seyahat esnasında laptopumu kilitlemenin daha akıllıca bir yolu var mı, ya da daha güvenli olan bir kilitleme yazılımı?
Ben laptop kilidi kullanmıyorum – yanından ayrılacağım zaman çantama koyup çantayı kilitliyorum ve bir kafede çalışırken sırtımı duvara yaslamaya dikkat edip kapıdan olabildiğince uzak oturmaya çalışıyorum.
Güçlü bir kullanıcı şifresi ve tüm-disk üzerinde kullanabileceğiniz bir şifreleme yazılımı laptop üzerindeki verilerinizi saklamanın en iyi yoludur, eğer laptopunuz çalınırsa otomatik yedekleme ve iyi bir seyahat sigortası işi çözecektir.
Bilgisayarınızı %100 olarak kopyalayabilecek bir yazılım var mı?
Ben Mac kullanmıyorum ama sanırım Super Duper tam olarak sizin istediğiniz işi yapıyor. Tavsiye; bu yazılımı standart Time Machine yedekleme sistemiyle birlikte kullanın.
Uçuş sırasında laptopunuzu şarj etmek için ne kullanıyorsunuz?
Hiçbir şey. Eğer uçakta kullanabileceğim bir priz yoksa ekran parlaklığını düşürüyorum, uçuş moduna alıyorum ve bataryam bitene kadar kullanıyorum. Laptop için kullanılabilecek taşınabilir bataryalar var ancak hem ağırlar hem de pahalılar, bu yüzden ben hiç kullanmıyorum.
Bir odadaki Ethernet bağlantısını (ağ kablosu) iki farklı Ethernet bağlantısına ayırmanın bir yolu var mı? (Eğer bir Wi-Fi yoksa)
Evet bir yolu var, ancak ben olaya daha farklı bir çözüm öneririm. Hem Windows hem de MacOS üzerinde gelen Ethernet bağlantısını bilgisayarın kendi Wi-Fi’ını kullanarak paylaşma şansınız var. Bu sayede diğer cihazlar sizin bilgisayarınızın sunduğu Wi-Fi bağlantısına bağlanırlar ve bütün internet trafiği aynı ağ kablosu üzerinden yürütülür.
Bir Skype telefon numaranız var mı? Veya Google Voice kullanıyor musunuz, yoksa sadece bir telefon mu tercih ediyorsunuz?
Birkaç kere düşünmüş olmama rağmen bir Skype telefon numaram yok. Yukarıda da belirttiğim gibi bankacılık işlemlerim için Google Voice kullanıyorum. Genelde yerel SIM kartlarını kullandığımdan ihtiyaç duyan herkese o an kullandığım yerel numarayı veriyorum. Elbette ki sıklıkla Skype’ın masaüstü veya mobil uygulamasıyla çağrılar yapıyorum.
SIM kartınızı değiştirmeyi mi tercih ediyorsunuz yoksa yerel bir telefon almayı mı?
Ben her zaman SIM kartı değiştirilebilen telefonlar kullanırım ve yeni bir ülkeye bir haftadan fazla süreyle gidiyorsam SIM kartını değiştiririm.
Eğer başka sorularınız varsa yorumlar bölümünde bunları cevaplamaktan mutluluk duyarım.
Eğlenceli seyahatler!
Son zamanlarda okuduğum süper bir seyehat öneri yazısı. Çok beğendim…
Cep telefonuna bağlanan klavyeler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bilgisayarda tasarruf sağlayan uygulama önerilir var mıdır?
Mac mi önerirsiniz, Windows mu, çok sık yazı yazan, sürekli lep topu yanında bulunduran ve web site, dijital pazarlama işleri yapan birine öneri olarak.