Seyahat Esnasında Akıllı Telefon Kullanımı ile İlgili Bilmeniz Gerekenler
Bir seyahat tutkunu olarak akıllı telefonlarımızı çok sık kullanıyoruz. Telefonumuzu yanımıza alıp denizaşırı bir ülkeye gittiğimiz andan itibaren etrafımızı karmaşık bir teknik jargon çevreliyor, pahalı dolaşım anlaşmaları, çelişen tavsiyeler ve çalışmayan cihazlar.
Seyahatlerimizde akıllı telefonlar hepimizin kullandığı cihazlar olduğu için konuyla ilgili ihtiyaç duyacağınız her şeyi bulabileceğiniz bir rehber hazırlamak istedim. Detaylı ama karmaşık olmadığını umduğum, size zaman ve para tasarrufu sağlayacağını ve canınızı sıkacak durumlara düşmenizi engelleyeceğini düşündüğüm bir rehber. O zaman şimdiden keyifli okumalar!
Telefonum Yurtdışında Çalışacak Mı?
Kontrol etmeniz gereken ilk şey telefonunuzun fiziksel olarak denizaşırı ülkelerde çalışıp çalışmayacağıdır. Farklı ülkeler ve farklı telefon şirketleri farklı teknolojiler ve frekanslar üzerinden haberleşmelerini sağlarlar ve telefonunuzun bu bölgelerle uyumlu olması gerekir. En yaygın hücresel teknoloji GSM’dir ve dünyanın genelinde kullanılmaktadır.
GSM teknolojisini destekleyen bir telefonunuz olsa bile gideceğiniz bölgelerde kullanılan frekansları desteklediğinden enim olmanız gerekmektedir. Çağrı alma ve verme, mesajlar ve 3G(4G) verileri için “quad band” veya spesifik olarak 850/900/1800/1900 MHz’lik frekansları yakalamaya çalışın. Eğer telefonunuz dördünü de destekliyorsa seyahatlerinizde pek sorun yaşamazsınız.
Günümüzde üretilen telefonlar bütün bu özellikleri kapsayacak şekilde geliştiriliyor, yani %99 oranda telefonunuz fiziksel özellikler açısından size sorun çıkartmayacak.
Ülkeler bazında kullanılan frekanslar için bu sayfaya göz atabilirsiniz. Bu konuyu geçtiysek şimdi de “kilit açma” meselesine göz atalım.
Kilidi Açılmış Telefon Nedir ve Ne İşe Yarar?
Konu seyahate geldiğinde birçok kişinin “kilidi açılmış telefonlardan” bahsettiğini duyabilirsiniz, ne olduğunu bilmiyorsanız muhtemelen pek bir işinize de yaramayacaktır ama bilginin zararı dokunmaz!
Eğer telefonunuzu bir hizmet anlaşmasıyla bedavaya veya indirimle aldıysanız muhtemelen ağ haberleşmeleri bulunduğunuz bölgeyle kilitlenmiştir (bu durum özellikle Amerika’da geçerli). Yani telefonu aldığınız şirket kendi ağından başka ağlarda bu telefonu kullanmanızı engellemiştir. Hatta bazı Amerikan firmaları tam ücret ödeyerek aldığınız telefonları bile kilitli olarak verebiliyor, üstelik sırf siz kilidi açılmış olsun demediniz diye.
Kilitli bir telefonla, seyahat bölgesine vardığınız andan eve dönene kadar hizmetini kullandığınız telefon şirketinin dolaşım ücretlerini ödemek zorunda kalırsınız. Bu tür kilitli telefonlar Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda’da yaygındır, Asya ve Avrupa’da ise pek rastlanmamaktadır çünkü bu bölgelerde telefonun tam ücreti ödendiyse standart uygulama olarak kilidi açık olarak kullanıcıya sunulur. Eğer ağ haberleşmenizin kilitli olup olmadığından emin değilseniz telefon şirketinize sorabilirsiniz.
Kilidi açılmış bir telefonu dünyanın her yerinde kullanabilirsiniz. Seyahat ettiğiniz her yerde yerel firmaların SIM kartlarını alıp telefonunuzu sorunsuzca kullanabilirsiniz.
Dolaşım Ücretleri Cidden O Kadar Pahalı Mı?
Evet, hemen hemen her zaman! Mevcut telefon hattı tarifeniz genelde denizaşırı ülkeleri kapsamaz ve bu nedenle yaptığınız her aramada, gönderdiğiniz her mesajda veya kullandığınız her veride çok daha yüksek oranlarda fiyatlandırma yapılır. Her GSM sağlayıcısı müşterilerini kazıklamanın peşinde değildir elbette ancak kısa bir uluslararası seyahatin ardından eve gelip binlerce liralık telefon faturasıyla karşılaşan kişilerin sayısı da az değildir.
Bu duruma istisna olan telefon şirketleri de var elbette – mesela Amerika’daki T-Mobile, standart tarifesinde bile 120’den fazla ülkede ücretsiz SMS ve yavaş veri aktarımı sunuyor. Bu tür hizmet sağlayıcılara sahip değilseniz dolaşım ücretlerini ödemenizi pek tavsiye etmem, hatta “özel” uluslararası paketler bile çoğu zaman pahalı oluyorlar.
Telefonumun Kilidini Nasıl Açabilirim?
İyi haber telefon kilidini açmanın genelde mümkün olması, kötü haber ise bunun basit veya ucuz bir işlem olmaması.
İlk adım elbette ki telefon şirketinize bu konuyu sormaktır. Her şirketin uygulamaları farklı olduğundan bunun size ne kadara mal olacağını tahmin edemiyorum. Eğer telefon şirketiniz telefon kilidini açmayı reddediyorsa kilidi açmak için gereken kodu kendiniz de bulabilirsiniz.
Bu iş için en iyi yöntem telefonunuzu kilit açmayı bilen bir uzmana götürüp bu işi onun halletmesini sağlamaktır. Bu tür işleri yapan yerleri bulmak ise biraz şansa bakıyor.
Telefonumun Kilidini Açtırdım. Şimdi Ne Yapmalıyım?
Telefon kilidini açtırdıysanız veya zaten kilitli değilse yapmanız gereken tek şey seyahat ettiğiniz bölgeden yerel bir SIM kart almaktır. Ücret, kullanım koşulları ve işin zorluğu değişkenlik gösterebilir ancak yeterli miktarda çağrı, mesaj ve veri hizmeti için ortalama aylık 30-80 lira arasında bir ücret ödersiniz. Bazı ülkelerde günlük veya haftalık SIM kart uygulamaları da mevcuttur, kısa süreli ziyaretler için önce bu seçenekleri sorun.
Seyahatleriniz sırasında kullanabileceğiniz en uygun yöntem budur. İşin handikapı ise her ülke değiştirdiğinizde SIM kartınızı yeniden değiştirmeniz gerekmesidir. Çok seyahat eden biriyseniz bu hikaye saklamanız gereken bir sürü SIM kartla sonlanabilir.
Peki Ya Telefonum Çalışmazsa veya Kilidini Açamazsam?
Böyle bir durumda bile yapabileceğiniz birkaç şey var:
- Sadece Wi-Fi Kullanın: Akıllı telefonunuz yine de herhangi bir Wi-Fi ağına bağlanabilecektir. Aramalarınızı Google Hangout veya Skype üzerinden yapabilir, SMS yerine WhatsApp kullanabilir veya çevrimdışı seyahat uygulamaları indirerek sinyal almadan da ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Bu yöntemin ne kadar iyi iş görebileceğine şaşırabilirsiniz. Sürekli olarak bildirim gelmesinden kurtulmuş olmak da işin ayrı bir güzelliği olur.
- Ucuz Bir Akıllı Telefon Alın: Akıllı telefon yelpazesinin en altlarında “çöp” denebilecek cihazlar yer alsa da hem uygun fiyatlı hem de iş görür bir akıllı telefon bulabilirsiniz. Tavsiye: “Global” sürümünü alırsanız daha fazla uyumluluk seçeneğine sahip olacaktır. Tabi yine de yerel SIM kartlarla kullanmanız gerekecek.
- Telefon Kiralayın: Ülkenizden çıkmadan hava alanlarındaki çeşitli firmalardan telefon kiralayabilirsiniz ancak ben bunu sadece kendi telefonumun çalışmayacağı bir ülke olursa kullanırım. Bunun dışında yeni, düşük modelde bir telefon almak daha ucuza gelecektir – özellikle de uzun süreli seyahatlarde.
- Taşınabilir Erişim Noktası Alın veya Kiralayın: Erişim noktaları kendilerine ait bir kablosuz ağ oluşturan ve hücresel veriyi bu ağ ile paylaşan araçlardır – aynı anda 5-10 cihazın bağlanmasına izin verir. Kısa seyahatleriniz için bir tane kiralayabilir veya sıkça ziyaret ediyorsanız bir tane kendinize alıp yerel SIM kartı telefonunuza değil erişim noktasına takabilirsiniz. Telefonunuz bu erişim noktalarını Wi-Fi olarak algılayacaktır.
- Hücresel Veri Aktarımı Bulunan Tabletler Kullanın: Eğer zaten 3G/4G destekli bir tabletiniz varsa muhtemelen ağ kilidi zaten kaldırılmıştır. Akıllı telefon yerine bu tableti seyahatlerinizde kullanabilirsiniz, sadece veri aktarımı için yerel bir SIM kart alırsınız ve Skype/WhatsApp ikilisiyle bütün iletişiminizi sağlayabilirsiniz. Üstelik tabletinizi bir erişim noktası olarak da kullanabilir, diğer cihazlarınıza da bu bağlantıyı paylaştırabilirsiniz.
- Kullan-At Telefon: Sadece bir süreliğine çağrı, mesajlaşma veya webde dolanmanız gerekiyorsa yerel telefon mağazasından en ucuz ön ödemeli telefonu alın. Elbette ki bu telefon tam bir çöp yığını olacaktır ancak kısa süreli kullanımlar için çok uygun bir tercih olabilir. Üstelik yanlışlıkla cebinizden düştüğü sırada tekme atıp bir köprüden aşağı fırlatsanız bile canınızı sıkmayacaktır. Seyahatinizin sonunda hala kullanılabilir durumdaysa hava alanındaki birine verebilirsiniz bile.
Gördüğünüz üzere akıllı telefonunuzu denizaşırı ülkelerde kullanıma açmak ve geri döndüğünüzde devasa faturalarla boğuşmamak çok da kolay bir iş değil. En azından biraz yürümeniz ve nereye gideceğinizi, telefonunuzun özelliklerini ve hattınızın özelliklerini bilmeniz gerekecek. Telefon şirketinizle bir süre uğraşmak zorunda da kalabilirsiniz, şimdiden kolay gelsin!
Biraz zaman, para ve efor harcayarak elinizdeki bütün seçenekleri öğrenebilir ve içlerinden size en uygun geleni seyahat öncesinde seçerseniz bu süreç çok daha rahat olacaktır. Araştırmanızı yapın, yanınıza doğru ekipmanları alın ve akıllı telefonunuzla dilediğiniz seyahate çıkın. Keyfini çıkartın!
Bir Cevap Yazın