Makedonya-Her Dem Roman Havası

İşler güçler, bitmeyen koşturmacalar derken yaşam enerjimiz Street Fighter’da dayak yiyen kahramanlar gibi aniden düşüveriyor. Yatıp tembellik yapmak iyi de, bazen kaybettiğimiz enerjiyi, o enerjinin kalbine giderek yerine koymak en iyisidir! Vardar Nehri’nin kıyısı boyunca uzanan şehirlerde her daim neşeli, yüzlerinden kahkahayı eksik etmeyen ve yardımseverlikten bir an bile vazgeçmeyen insanların ülkesi Makedonya’da, doğanın gücü ve Balkan ezgilerinin iyileştirici gücüyle enerji depolayacaksınız.

Gidelim de nasıl gidelim?

Son yılların en popüler vizesiz destinasyonlarından olan Makedonya’ya ulaşmak THY ve Pegasus’un her gün gerçekleştirdiği son derece uygun fiyatlı uçuşlar sayesinde oldukça rahat. ‘Varılan yer değil, yolda gördüklerim daha önemli’’ diyenlerdenseniz İstanbul-Üsküp arasındaki 800 km’lik mesafeyi gidiş dönüş 80 Euro ücret karşılığında ve yaklaşık 12 saatte kat edebilirsiniz.

Nereleri gezelim?

Makedonya, betonlaşmış şehirlerden ve doğa katliamlarından şikayet edenlere ilaç gibi gelecek yemyeşil bir ülke. Şehirler arasında kara yolculuğu yaparken, adım başı minik bir şelale ya da gürül gürül çağlayan bir nehir görmek mümkün. Şehir merkezlerinde de tarihi dokumaya büyük özen gösteren Makedonya Hükümeti, turizmin kendileri için ne kadar önemli olduğunu fark etmiş olmalılar ki yapay ve endüstriyel bir kent kültürü oluşmaması için çalışıyor.

Üsküp’te gezilecek yerler

Makedon dilinde ‘’Skopje’’ olarak söylenen Üsküp için, başkent olmanın hakkını verse de huzurlu atmosferini zedelemeden gelişmeye çalışan, ‘’yaşanılası’’ bir kent denilebilir. Uzun yıllar Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliğinde kalan kentin sahip olduğu tarihi ve kültürel mirası nedeniyle görülecek pek çok gizli hazinesi var.

 

  • Üsküp’ün Müslüman ve Hristiyan bölgelerini birbirinden ayıran ve Fatih Sultan milenyum-haciMehmet döneminde yaptırılan Taş Köprü
  • Hristiyan bölgesinde bulunan dev Büyük İskender heykeli
  • Eski Osmanlı Çarşısı
  • Kurşunlu Han
  • Osmanlı Saat Kulesi
  • Davut Paşa Hamamı
  • Partizan Bulvarı
  • Gavur Dağı / Milenyum Haçı (66 metrelik uzunluğuyla Dünya’nın en büyük haçı)
  • Kapan Han
  • Üsküp Şehir Müzesi
  • Rahibe Teresa Evi

Ne yiyip içelim?

Balkanlara gelip de kuru et ve köfte yememek olmaz! Üsküp’te –hatta tüm bölgede- dillere destan olan Hacı Destan’a giderek, muhteşem köftelerle tıka basa doyabilirsiniz. Ama uyarması bizden: Hacı Destan’da köfte sonrası muhteşem bir Trileçe yemeyi ihmal etmeyin! Yemekten sonra canınız Türk çayı isterse doğruca Kapan Han’ın yolunu tutun. Çünkü Kapan Han’da bulunan Pivnican, Üsküp’te Türk çayı yapan tek mekan. Kahvaltılarda genelde hamur işi tüketen Makedonyalıların izinden gitmek isterseniz Üsküp’te kapısından mis kokular yayan şahane pastaneler var! Bu pastanelerde 2-3 Türk Lirası’na denk gelen paralar ödeyerek mükellef kahvaltılar yapmak mümkün.

Nerede eğlenelim?

Üsküp ne kadar sessiz ve huzurlu ise şehirdeki gece hayatı da bir o kadar canlı ve çılgın. Buradan Üsküplülerin kurtlarını geceleri döktüğü sonucuna varır mıyız bilmiyoruz ama sizin kurtlarınızı dökeceğiniz neredeyse garanti! Üsküp gece hayatında, canlı performans mekanlarından Latin barlara, elektronik müzik çalan lounge’lardan Irish pub’lara kadar her şey var. Merkezde bulunan Havana Club, her gece farklı grupların çaldığı müzik ve dansın hiç eksilmediği büyük bir mekan. Üsküp’te DJ performanslarının en kaliteli adresi kesinlikle Midnight Club. Daha sakin bir gece hayal ediyorsanız Stara’da bulunan caz bar Menada şahane bir seçenek olabilir. Üsküp’e gelmişken Balkan müziği dinlemek lazım diyenler Ezerce’ye gitmeli.

Nerede konaklayalım?

Üsküp’te her bütçeye hitap eden pek çok konaklama seçeneği var. Konaklamaya minimum bütçe ayırıp, temiz ve güvenli bir yerde kalmak isteyenler için gecelik 10 Euro’luk fiyatı ile Shanti Hostel’i tavsiye edebiliriz. Üsküp’te dünyaca ünlü zincir otellerin yanı sıra orta sınıf otel ve apartlara da sık sık rastlayabilirsiniz. Bu tip bütçe yormayacak konforlu otellerin en iyileri ise City Park ve Hotel Super 8.

Alışveriş için nereye gidelim?

Yeni gelişmekte olan Balkan şehirlerinin çoğunda olduğu gibi Üsküp’te alışveriş seçenekleri biraz kısıtlı. Vardar’ın batı kıyısında bulunan Osmanlı hanları ve diğer yakada bulunan alışveriş merkezleri ve lüks butikler işinizi görebilir. Ayrıca Makedonya’da kurulan antika pazarları da kesinlikle ziyaret edilmeyi hak ediyor, ikinci el ve vintage meraklılarının dikkatine!

Bunları unutmayın!

  • Makedonya’da İngilizce konuşma oranı tahmin ettiğinizden de az. Alfabeleri de bizimkinden farklı olduğu için yol ve mekan araştırması yaparken, yerel halka çekinmeden soru sorabilirsiniz.
  • Eski şehir (Osmanlı şehri) kısmında 10 kişiden 7’sinin Türkçe konuşması içinizi bir nebze rahatlatacak.
  • Yeme-içme ve alkol Makedonya genelinde son derece uygun fiyatlı ve temiz.
  • Yazın gitseniz bile Makedonya’da hava biraz değişken. Bu yüzden yanınıza hem ince hem kalın kıyafetler ve şemsiye mutlaka alın.

 

Önemli bilgiler

Başkent: Üsküp

Konuşulan Diller: Makedonca, Arnavutça, Türkçe

Para Birimi: Makedon Dinarı

Saat Farkı: -1

Telefon Kodu: +389

Summary
Yazı
Makedonya-Her Dem Roman Havası
Açıklama
Vardar Nehri’nin kıyısı boyunca uzanan şehirlerde her daim neşeli, yüzlerinden kahkahayı eksik etmeyen insanların ülkesi Makedonya!
Yazar
Etiketler

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.