Lübnan-Topladı Dağılan Kalbinin Her Köşesini
Bir zamanlar kendisine yakıştırılan “Orta Doğu’nun Paris’i” klişesinin hakkını sonuna kadar verirken, yıllarca süren korkunç bir iç savaşla unvanını istemeden devreden Lübnan, Ajda Pekkan’ın o ünlü şarkısındaki gibi ‘’dağılan kalbinin her köşesini’’ topladı ve eski ihtişamlı günlerine hızla dönüyor. Üç dinin ve sayısız kültürün iç içe geçtiği nefis bir atmosfere sahip olan Lübnan’a gittiğinizde, ezan ve kilise çanı aynı anda çalarken tedirgin olmamanın güzelliğini hissedebilirsiniz. Damarlarında Arap kanı dolaşan dünya tatlısı Lübnan insanlarının her şeye rağmen kaybetmediği sıcaklığıyla, bir anda kırk yıllık kankalar gibi olabilir; yıllarca unutamayacağınız bir dostlukla karşılanabilirsiniz.
Gidelim de nasıl gidelim?
Lübnan’ın herhangi bir şehrine gidin ve ‘’Ben Türkiye’den geliyorum!’’ diye yüksek sesle bağırın. O andan itibaren bir ‘’rock star’’ gibi muamele edileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Türkiye’yi ve Türk insanını gönülden seven Lübnan’ın bir de bizlere vize uygulamasını bekleyemezdik herhalde! THY ve Pegasus’un her gün İstanbul’dan karşılıklı uçuşlar gerçekleştirdiği Lübnan’a, 1 saat 45 dakikalık bir uçuşla ulaşabilirsiniz.
Nereleri gezelim?
Lübnan kelimenin tam anlamıyla Akdeniz kokan bir ülke. Cömert doğası ve kültürlerin iç içe geçmesi ile oluşan dillere destan kültürel mirası ile Lübnan’ı sindire sindire gezebilmek için biraz zaman ayırmanız gerekecek.
Beyrut’ta gezilecek yerler:
Lübnan’ın başkenti ve sosyal yaşam merkezi Beyrut daha ilk görüşte aşık olma garantisi veren bir şehir. Biz Türkiye’de kışın en soğuk günlerini yaşarken bile sıcacık olan havası, modern yaşamı, eğlenceli gece hayatı ve tarihi mirası ile Beyrut’u dünyanın en özel başkentleri arasında saymazsak çok ayıp olur.
- Corniche (Beyrut’un günün her saati cıvıl cıvıl kordon bölgesi)
- Solidar Meydanı
- Yıldızlar Caddesi
- Eski Saat Kulesi
- Rouche Bölgesi
- Güvercin Kayaları
- Baalbek (Byblos) Antik Kenti (Beyrut’a 30 km uzaklıkta ve UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan nefes kesici bir antik kent)
- Al Omarii Camii
- Sursock Müzesi
- René Moawad Bahçesi
- Büyük Saray
Ne yiyip içelim?
Dürüst olmak gerekirse, Beyrut seyahatinden 1 ay önce mini bir diyete başlamanızda fayda var. Abarttığımızı düşünmeyin, çünkü Beyrut’ta yedikçe yemek istemeyeceğiniz hiç bir yemekle karşılaşmayacaksınız. Antakya mutfağına özgü yemekleri hatırlatan Beyrut mutfağında zahter, humus, salata ve deniz ürünlerinin her çeşidine doyacaksınız. Dışarıda yemek yeme kültürü oldukça gelişmiş olan Beyrutluların en sevdiği restoranlar arasında, Ashrefieh’de yer alan Abd Al Wahab (barbekü ve zeytinyağlı mezeleri ile ünlü), muhteşem deniz ürünleri ile manzarası ile akşam yemekleri için ideal bir mekan olan Al Mandaloun Sur Mer geliyor. Yemeğin haricinde kafe kültürü konusunda da epey gelişmiş olan Beyrut’un bize göre en güzel kafeleri, Corniche’de bulunan Manara Palace Café ve Leila.
Nerede eğlenelim?
Acılarla dolu geçmişin etkisi midir bilinmez ama Beyrut’da eğlence işi çok ama çok ciddiye alınıyor. Kentin her yerinde, her çeşit eğlence mekanı bulmak mümkün. Ama özellikle Gammayze bölgesi, Beyrut’un eğlence merkezi sayılıyor. Bu bölgede bulunan pek çok kulüp, bar ve konser mekanı sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenceye ara vermiyor. Gammayze’ye alternatif bir başka bölge de Rue Riad El Solh. Burada bulunan Buddha Bar, kentin en iyi lounge tarzı mekanlarından. Beyrut’un ruhuna uygun kıvrak ve bol danslı bir gece geçirmek isterseniz Starco Center’da bulunan Music Hall/Night Club’ı tavsiye ederiz.
Nerede konaklayalım?
Hadi yine iyisiniz! Çünkü Beyrut’ta yaşanan turizm patlaması ve buna bağlı olarak oteller arasında gelişen çılgın rekabet en çok turistlere yaradı. Sözün özü, Beyrut’ta otellerin fiyat-kalite performansı oldukça iyi. Otele bütçe ayırmaktan çekinmem diyenler için tavsiye edeceğimiz Le Gray Hotel, Beyrut’un en hip bölgesi Downtown Solidar’da bulunan bir lüks vahası. Bu tip otellere bir diğer örnek de Four Seasons Beirut olabilir. Konaklama tercihiniz daha uygun fiyatlı / orta sınıf bir otelden yanaysa Ramada Beirut Downtown Hotel’i önerebiliriz. AirBnb’den pek çok dairenin kiralandığı Beyrut’ta apart ve hostel kültürü de hızla gelişiyor.
Alışveriş için nereye gidelim?
Beyrut hem lüks hem de otantik alışverişler için ideal bir destinasyon. Debbayeh ve Asfarieh bölgelerinde yer alan çok katlı alışveriş merkezlerinde dünyaca ünlü markaların mağazalarını bulabilirsiniz. Daha orijinal parçaların peşindeyseniz Downtown Solidar’da bulunan ve hipsterların uğrak yeri olan butikleri gezin. Yerel alışveriş yerleri ilginizi çekiyorsa Hamra ve Souq Al Barghout’u gezmeden Beyrut’tan ayrılmayın.
Bunları unutmayın!
- Lübnan’da ana dil Arapça olmasına rağmen hemen herkes akıcı bir şekilde İngilizce ve Fransızca konuşabiliyor. Dil konusunda hiç sıkıntı yaşamayacağınıza emin olabilirsiniz.
- Lübnan’a giriş yapabilmek için pasaportunuzda İsrail’e ait hiç bir damga olmaması şartı aranıyor. Aksi halde kapıdan çevriliyorsunuz.
- Lübnan’da gezerken tüm Orta Doğu ülkelerinde olduğu gibi trafikte oldukça dikkatli olmak gerekiyor.
- Lübnan’dan kafanıza göre bir şeyler alamadıysanız üzülmeyin. Çünkü havalimanında bulunan freeshop’ta hem yerel ürünler hem de standart duty free ürünleri oldukça uygun fiyatlarla satılıyor.
Önemli bilgiler
Başkent: Beyrut
Konuşulan Diller: Arapça, İngilizce, Fransızca
Para Birimi: Lübnan Poundu (LBP)
Saat Farkı: Yok
Telefon Kodu: +961
Bir Cevap Yazın