Kosova-“Gidip Görsek Ya!” Cümlesinin Arzu Nesnesi
Şarkılar bazen sizi yanıltabilir. Gitmediğiniz görmediğiniz köy sizin değildir; gidin! Tarih kitaplarında okuduk, anılar, hikayeler, efsaneler dinledik; filmler izledik, fotoğraflar gördük ama sanmayın ki şu “bizim köy” Kosova’yı gerçekten tanıdık. Görmeden sahiplenemeyeceğimiz “köy”ler yalnızca Kosova’yla sınırlı değil elbette ama başlamak için en ideal nokta olduğundan emin olabilirsiniz.
Kosova’yı ilk kez 1390 yılında, 1. Kosova Savaşı’yla birlikte Sultan Murad ele geçirmiş ama kesin fetih 1455 yılında Fatih Sultan Mehmed ile olmuş. Bu kadar uzun süre tarihimizin bir parçası olması, çok fazla ortak noktamızın bulunması ve hala Osmanlı’nın izlerini taşıması, Kosova ismine büyük bir manevi değer yüklüyor. Bu yolculuk aynı zamanda bir “zaman yolculuğu” olacak, kendinizi şimdiden hazırlayın.
Gidelim de nasıl gidelim?
Bildiğiniz gibi Kosova Türkiye’den vize istemeyen ülkelerden biri. Hadi itiraf edin Kosova’nın en çok bu yönünü sevdiniz. Biz de öyle! Üstelik 90 güne kadar özgürsünüz. Her ne kadar bir hafta sonu kaçamağı yeterli olsa bile bu bilgiyi aklınızda tutun. Türk Hava Yolları’nın her gün, Pegasus Hava Yolları’nın ise pazartesi, çarşamba, cuma ve pazar günleri başkent Priştina (ya da Priştine) ile karşılıklı seferleri bulunuyor. Eğer planınızı erken yaparsanız çok uygun fiyata uçak bileti bulmanız mümkün.
Nereleri gezelim?
En baştan söyleyelim Kosova’nın en güzel ve mutlaka gezilmesi gereken şehri Prizren’dir. Fakat uçağınız Priştine’ye ineceği için önce buradan başlayın. Yine de çok büyük beklentiler içerisine girmeyin. Hevesinizi Prizren’e saklayın. 2 saatlik bir otobüs yolculuğuyla (eğer araç kiralarsanız çok daha kısa bir sürede, çünkü otobüsler çok fazla duraklama yapıyor) Priştine’den Prizren’e varabilirsiniz.
- Priştine’de gezilecek yerler
Ülkenin başkenti olması sebebiyle aynı zamanda ekonominin, finansın, kültürün ve eğitimin de başkentidir Priştine. Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesiyle birlikte, şehir büyük bir mimari yapılanmaya gitti. Yüksek katlı modern yapılar ve hala varlığını koruyan, savaşın izlerini taşıyan eski yapılar aynı çerçeve içerisinde yer alıyor, size şehrin geçmişi ve geleceği hakkında ipucu veriyor. İşte Priştine’de mutlaka görmeniz gereken yerler:
- Fatih Sultan Mehmet Camii
- Büyük Hamam
- Priştine Müzesi
- Sultan Murad Türbesi
- Nene Teresa Caddesi (Bizim için İstiklal Caddesi neyse, onlar için de Nene Teresa Caddesi o)
- Germia Parkı
- Prizren’de gezilecek yerler
Priştine ile karşılaştırdığınızda Prizren’de Osmanlı’nın etkileri çok daha belirgin. Mimari yapıların çoğu kendini korumayı başarmış. Türkçe konuşma oranı çok yüksek. Özellikle kamusal alanlarda tüm tabelalar Sırpça, İngilizce ve Türkçe olarak dikkat çekiyor. Türk edebiyatında Balkan göçüne atıfta bulunan eserlerde sık sık adını duyduğumuz Şar Dağları işte tam olarak burayı işaret ediyor. Dağın eteklerine kurulmuş şehirde sizi en çok doğanın müziği etkileyecek buna hazırlıklı olun. Bir de şehri ortadan ikiye bölen Bistriça Nehri var tabii. Vadide kuşların cıvıltısı ve çiçeklerin kokusu eşliğinde yürüyüş yapın. İşte o dinlemeye doyamadığınız anıların mekanındasınız, bu ruhu hissetmeye çalışın. Peki, Prizren’de neleri gezmeli?
- Fatih’in açık hava camii olarak yaptırdığı namazgah
- Terzi Baba Türbesi
- Cuma Camii
- Halveti Tekkesi
- Şadırvan Bölgesi (Şehrin merkezi burası)
- Sinan Paşa Camii
- Arnavutluk Müzesi
Ne yiyip içelim?
Çok yabancısı olduğumuz bir mutfak yok Kosova’da. Et ağırlıklı bir beslenme şekli var. Özellikle köfteleri ve sucukları çok ama çok lezzetli. Köfteye eğer kaşarlıysa “köfte”, değilse “kebap” diyorlar. En güzel köfteleri Alhambra – Te Syla adlı lokantada bulabilirsiniz. Yolculuğunuzun sonunda evinize götürmek için sucuk alabilirsiniz. Ama çok fazla bekletmemeye özen gösterin, tamamen doğal olduğu için hızlıca bozulmaya başlayacaktır. Bunun dışında bildiğiniz gibi börekleri meşhurdur. Haşlama böreği, Fulya böreği ve diğer börek çeşitlerini deneyebilirsiniz.
Nerede eğlenelim?
Bir yerde üniversite varsa orada eğlence vardır. Priştina da üniversitesi dolayısıyla oldukça genç bir şehir. Sokaklara taşan kafeler, parklar, bahçeler buluşma noktaları. Herhangi bir Avrupa başkenti gibi bir gece hayatı beklentiniz olmasın ama güzel vakit geçirmek için Duplex Club Pristina, Filikaqa ya da Guxha E Bajrushit isimle gece kulüplerini tercih edebilirsiniz.
Prizren’de ise gece eğlenceleri için merkezden, yani Şadırvan bölgesinden şaşmayın. Burada gidebileceğiniz, kafe ve bar sayısı oldukça fazla. Geç saatlerde sokakta olmaktan çekinmenizi gerektirecek hiçbir durum yok. Şehir oldukça güvenli ve insanlar birbirine oldukça saygılı.
Nerede konaklayalım?
Kosova’ya ucuz uçak bileti bulabilmek ve vizesiz gidebilmek kadar güzel olan bir diğer şey ise konaklama alternatiflerinin de uygun fiyatlı olması. Eğer hostel tercih ederseniz geceliği 29 liraya konaklama seçenekleri bile çıkacaktır karşınıza. Site Priştine’nin tam merkezinde yer alan ve güzel bahçesinde barbekü keyfi yapabileceğiniz Hostel The White Tree’yi öneririz. Hotel Parlament, Buffalo Backpackers Hostel ve Guest House Velenia diğer ekonomik seçenekler arasında. Eğer lüks bir konaklama için bütçeniz varsa tercihinizi Swiss Diamond Hotel Prishtina’dan yana kullanabilirsiniz.
Alışveriş için nereye gidelim?
Priştine alışveriş konusunda Prizren’e göre daha çok seçeneğe sahip. Şehir merkezinde hediyelik eşya satan bir çok dükkanı şehir merkezinde bulabilirsiniz. Balkanlara özgü gümüş işlemeciliğinin en güzel örnekleri burada! Güzel bir hediye seçeneği…
Bunları unutmayın!
- Kosova 2008 yılında bağımsızlığını ilan ettikten sonra para birimi olarak euro’yu kullanmaya başladı. Yani gitmeden önce paranızı euro’ya çevirmeyi unutmayın.
- Havaalanından şehir merkezine otobüsler var. Taksi şoförlerinin otobüs bulamayacağınız konusunda sizi ikna etme çabalarına kanmayın. Eğer taksiyle gidecekseniz de mutlaka binmeden pazarlık yapın. Yarı yarıya düşmeden de ikna olmayın.
- Prizren’de sokaklar labirent gibidir. Mutlaka yanınızda haritanız olsun ve geçtiğiniz yerleri unutmamaya çalışın. İnsanlar çok yardımsever. Özellikle de Türklere karşı. Soru sormaktan çekinmeyin.
- Eğer vaktiniz kalırsa Prizren’den yarım saat uzaklıktaki Mamuşa köyüne gidin. Köyün tüm nüfusu Türklerden oluşuyor.
Önemli Bilgiler
Başkent: Priştine
Konuşulan Diller: Arnavutça, Sırpça, Türkçe, Romanca, Boşnakça
Para Birimi: Euro (Önceden Sırp Dinarı)
Saat Farkı: -1
Telefon Kodu: +381
Merhabalar, 15 gün sonra pristina ya gideceğiz. Pegasus havayollarinin sitesinde prizren e servis vardır yazmakta. Ama biz akşam 9 gibi pristina da olacağız ve prizren servisinin olduğunu kesinlestirmek için ne yapmamız lazım. Kesin varmı dır yoksa otogara gidip oradan mi prizren e gitmeliyiz. Şimdiden tesekurkurler