Kitleleri Peşinden Sürükleyen 5 Meşhur Yemek
Vizesiz ülkeleri seviyoruz, bunu sağır sultan bile duydu. Bu ülkeleri vizesiz oluşlarının yanı sıra bir de şahsına münhasır yemekleri için seviyoruz. İnternetin olmadığı zamanlarda ilmek ilmek tarif defteri hazırlayan annelerin çocuklarıyız biz. Damak tadına düşkünlük genetik. Hem kebap yemek için günübirlik Antep’e giden bir milletiz biz; sushi yemek için Japonya’ya mı gidemeyeceğiz? Duymamış olalım!
Madem böyle bir milletiz, vizesiz ülkelerden kopup gelmiş dünyaya yayılmış yemeklere bakalım da güzel yollara, güzel yemeklere vesile olsun.
Gönüllerin Birincisi Sushi
Asya mutfağının göz bebeği, en çok tercih edileni kendisi. Bizim buralarda bir de “biz küçükken öyle fakirdik ki bir gün hiç unutmam annem bir somunun arasına iki tane california roll koymuş yanına da ebu tempura onu bize pay ederdi.” muhabbetinin başrolü.
Hem ana vatanında hem de diğer ülkelerde hayli sevilen ve tüketilen sushinin lezzetlisini yiyebilmek için bizde lüks bir restorana gitmek gerekli. “Çiğ balık” konseptine ön yargılı olup hiç denememiş olanlar, bir alıcı gözle bakın, sushiye bir şans verin bizce.
Malezya Usülü Köri Soslu Tavuk
Daha çok Hindistan’da kullanılan bir baharat olan köri, Malezya’da da oldukça yaygın. Malezya usülü köri soslu tavuğun püf noktası ise ev yapımı köri ve hindistan cevizi sütü.
“Karabiberi anladık, tarçını anladık da köri ne ola ki?” diye merak ediyorsanız körinin içinde zerdeçal, kişniş, kimyon, kakule, zencefil, karanfil, muskat ve hardal tohumu bulunuyor. Yok yok yani. Bunu bulan adam kör olmuş. İçeriğinde daha farklı baharatlar da var, saydıklarımızla da bitmiyor. Malezya mutfağının körisinde zerdeçal, zencefil, Hindistan cevizi sütü, karides ezmesi, acı pul biber ve sarımsak bulunuyor. Orada bir “karides ezmesi mi, baharatın içinde mi?” dediğinizi duyar gibi olduk. Yanlış okumadınız, çanak antenlerinizin ayarlarıyla oynamayınız, gözlerinize inanınız.
Vegan ve Vejetaryen Dostu Falafel
Hayli doyurucu bir Lübnan yemeği olan falafel, nohuttan yapılan bir içli köfte adeta. Özellikle veganlar ve vejetaryenler tarafından oldukça rağbet görüyor. Pita ekmeği denilen bazlama ekmeği ile yenilen falafel, hafif bir yemek olmakla beraber daha çok ara sıcak olarak tercih ediliyor. Meraklısına bir de falafel sosu var; yoğurt, limon suyu ve tahinin karıştırılması suretiyle yapılan.
Makarnadan Hallice Noodle
Noodle da sushi gibi bir Asya ülkesine ait. Tayland mutfağından noodleın da seveni çok. “Erişte” olarak çevrilmiş ama makarnanın Asya usülüne uygun olanı diyebiliriz kısmen. Erik soslusundan tatlı ekşilisine, sebzelisinden tavuklusuna kadar çok çeşidinin olması da makarnagillerden olduğuna işaret. Sadece makarnadan daha ince ve bazıları kıvrım kıvrım.
Bir Nevi Nohutlu Köfte Bulgogi
Yine bir Asya ülkesi yemeği. Bu seferki konuğumuz Güney Kore’den. Kelime anlamı “ateşte et” olan bulgogi, ızgara biftekten yapılan bir yemek. Kore mutfağını merak edenler için biz Türkler’in damak zevkine en yakın yemek bu. Soya sosu ile marine edilmiş et, bol soğan ve biber ile yapılan mis gibi yemek. Bazı Kore restoranlarında “kendin pişir kendin ye” stayla yapılabiliyor ki bu da Türklük işareti.
Bir Cevap Yazın