Kırgızistan-Dağların Kavuşmamıza Engel Olamadığı Ülke
Hiç bilmediğimiz bir yere gitmeden önce bolca araştırma yapar, sokaklara, insanlara kadar inceleriz. Bazılarının, yetiştiğimiz kültüre çok uzak olduğu hemen belli eder kendini. Bazılarını ise yıllardır tanıyormuşuz gibi hissederiz. İnsanları o kadar sevecen o kadar “seni tanıyorum’’ gibi güler ki fotoğraflarda, o ülkeye ışınlanmamak için zor tutarsınız kendinizi. İşte, ışınlanmanın hemen keşfedilmesi için dilekler dilememize neden olan bir ülke: Kırgızistan!
Orta Asya’da denize kıyısı bulunmayan ülkelerden biri olan Kırgızistan’ın tarihi çok eskilere dayanıyor. 840 yılında Uygur Devleti’ni yıkarak kendi devletini kuran Kırgızların tarihte önemli bir şekilde var olmaları böylece başlamış. Uygurlar’ı yıktıktan sonra bugünkü topraklarına yerleşen halk, o günden beri bu topraklarda. Sovyetler döneminden aktif bir şekilde etkilenen Kırgızistan, bunu da kendi lehine çevirmeyi başarıp eğitim seviyesini yükseltmiş. Göçebe bir toplum olduklarından eğitime önem vermeyen Kırgızlar’ın okuma yazma oranı böylelikle artmış. “Bizden biri’’ gibi hissetmek için yüzlerce sebebiniz olan Kırgızistan maceranızın başlangıcı için hazırlıklara başlayabilirsiniz!
Gidelim de nasıl gidelim?
Türk vatandaşlarından vize istemeyen Kırgızistan’a ulaşmak da çok kolay. Kırgızistan’ın meşhur dağları kavuşmanıza engel değil anlayacağınız. Türk Hava Yolları, Pegasus ve Atlas Global sayesinde direkt uçuş yapabilir ve yaklaşık 5 saatte ülkenin başkenti Bişkek’e ulaşabilirsiniz. Ulaşım ücretleri uygun olsa da, hava yolu şirketlerinin indirimlerini takip etmek ve uçak biletinizi tek yön değil de gidiş-dönüş şeklinde almak bütçenize yardımı dokunacak püf noktaları.
Nereleri gezelim?
Kırgızistan’ın geneli dağlık ve kırsal. Moğolistan’da olduğu gibi, bu ülkenin kırsal bölgelerinde de, hala göçebe yaşayan ve çadır kuran insanlar var.
Doğal güzellikleriyle, tarihiyle ve insanlarıyla kalbinizi çalacak olan Kırgızistan’da mutlaka gezmeniz gereken yer ise başkent Bişkek.
- Bişkek’te gezilecek yerler
Asırlara dayanan tarihiyle, doğal güzellikleriyle, yakın kültürüyle gezmemiz, görmemiz, keşfetmemiz gereken çok şey var Bişkek’te. Orta Asya’ya dönmeye hazır olun. İşte, Bişkek’te mutlaka görmeniz gereken yerler:
- Erkindik Statue
- Ala-Archa Gorge
- State History Museum
- Mikhail Frunze Museum
- Aaly Tokombaev House Museum
- Manas Museum
- Geological and Mineralogical Museum
- Panfilov Park
- Museum Of Fine Arts
- Central Mosque
- Tower with Chimes
- Zoological Museum
- Archaeological Museum
- Holy Resurrection Cathedral
Ne yiyip içelim?
Kırgızistan Mutfağı, Moğolistan ve Kazakistan gibi ülkelerle benzerlik gösteriyor. Avcı bir geçmişi olan bu ülkede de etin yeri çok ayrı. Yoksul halk arasında ise sebzeli sulu yemekler çok yaygın. Bu sulu yemeklerden en yaygınları ise maksım ve cayma. Geleneksel içecek olan kımız ve özel çayları kuurma çay, eğer denemediyseniz, mutlaka denemeniz gereken içecekler. Kırgızistan Mutfağı’nda denemeniz gereken diğer tatlar ise Kırgız pilavı, beşparmak ve sansa. Cafe Faiza ve Supara da, Bişkek’te mutfak kültürünün lezzetli bir şekilde içine girmenizi sağlayacak restoranlar.
Nerede eğlenelim?
Kırgızistan gece hayatının, çok iyi olmasa da, orta düzeyin biraz üzerinde eğlence sunduğunu söyleyebiliriz. Bişkek’te gidebileceğiniz mekanlar arasında Nightclub Kreml, Bar Navigator, Live Bar ve Pinta Bar var.
Dağların yoğunca bulunduğu ülkenin, başkenti Bişkek’te bundan nasibini almış. Bişkek’in merkezine yaklaşık bir saat uzaklıkta olan Kashkaa- Suu Ski Resort’da kış sporları yapabilir ve eğlenceli anlar yaşayabilirsiniz.
Nerede konaklayalım?
Bişkek’te çok uygun fiyatlara konaklayacağınıza emin olabilirsiniz. Konaklama için otel ya da kiralanan odaları/ evleri tercih edebilirsiniz. Oteller genel olarak ucuz olsa da ev ya da oda kiralamak, konaklama bütçenizden daha az harcamanızı sağlayacaktır. Eğer Bişkek’te bir otelde konaklamayı tercih edecekseniz Ambassador Hotel, Bishkek Boutique Hotel ve Futuro Hotel ilk tercihleriniz arasında olabilir.
Alışveriş için nereye gidelim?
Başkent Bişkek’te bulunan pazarlarda, hemen hemen ihtiyacınız olan her şeyi bulmanız ve güzel hediyelik eşya alternatifleriyle karşılaşmanız mümkün. Osh Bazaar ve Dordio Bazaar uğramanız gereken noktalar. Yalnız bu lokasyonların çoğu zaman kalabalık olduğunu da hemen not düşelim.
Bunları unutmayın!
- Kırgızistan’da kredi kartı çok nadir kullanılıyor. Bu yüzden harcama yapacağınız yere nakit parayla gitmeniz önemli.
- Dövizlerinizi esnaflarda bozdurmamanızı öneririz, bu sizi kimi zaman zarara sokabilir.
- Kışların çok soğuk yazların ise çok sıcak geçtiği bu ülkede mart ve nisan aylarında görülen yoğun yağmurlar nedeniyle heyelanlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenlerle, ülkeye gitmek için en uygun aralık olan, temmuz ve ekim ayları arasını tercih edebilirsiniz.
Önemli Bilgiler
Başkent: Bişkek
Konuşulan Diller: Kırgız Türkçesi, Rusça
Para Birimi: Som
Saat Farkı:+3
Telefon Kodu: +996
bişkeke gitmeyi çok istememe rağmen bir çok gezginin güvenli olmayan bir şehir yorumlarını okudum polisin rüşvet aldığı ve sokakların tehlikeli olduğu yazmakta,sizden işin gerçeğini rica ediyorum aralık ayında 4 gün gitmeyi planlamıştım.
teşekkürler
ben su anda bishkekteyim ve tavsiye ederim burasi en az istanbul kadar guvenli insanlar kendi islerinde guclerinde bence mutlaka gelin gorun ben 1 aylik bir tatil icin buradayim ve ilk haftasinda oldukca memnunum butada dil konusunda sikinti yasayabilirsiniz cunku ingilizce az kullaniliyo ben rusca bildigim icin rahatim ama buyrun gelin ayrica 90 gun vizesiz kalabilirsiniz burada
merhaba ali bey..bişkekte 15 gun kalmayı dusunuyorum…15 gun cokmu,? almata yakın sanırım…karayoluyla almataya gecebılırmıyım?(otobusle)…eylul ayının bası gıbı gelmeyı dusunuyorum..siz ne dersınız? bu arada okuduklarım polıslerın rusvet aldıgı yonunde…sızce guvenlımı?
Direkt bişkek için 15 gün fazla, max 4-5 gün kafidir. Karayoluyla geçebilirsiniz Almaty’a. Rüşvet durumu evet ara ara oluyor kendi kişisel aracınızla dolaşmadığınız sürece sıkıntı olmayacaktır.