Kıbrıs-Küçük Ülke, Büyük Ada, Derin Mavi
Hepi topu 1 saatlik yol, upuzuuuun bir yaz, girip içinden çıkmasam mı, önünde durup uzun uzun baksam mı yoksa sarılıp kucaklasam mı bilemeyeceğiniz masmavi bir deniz, kumlu-çakıllı-yeşillikli plajlar ve deniz havası karnınızı acıktırdıkça önünüzde uzanan uçsuz bucaksız yemek seçenekleri… Kıbrıs’a 1 kez gidilmez, en az iki kez gitmek lazım! Birinde gezilecek yerlerini tek tek gezip görmek için; birinde de sadece deniz girip çıkıp yemek yiyip yatıp güneşlenmek için. Zaten emin olun arkası gelecektir. Her yorulduğunuzda Girne’nin ya da Karpaz’ın koyu mavi denizine balıklama atladığınız an gelecek gözünüzün önüne, iple çekeceksiniz yazı. Kıbrıs sokaklarında ve otellerinde, sezonda bile Bodrum ya da Antalya kadar yapış yapış bir kalabalık bulamazsınız. Aslına bakarsanız kalabalıktır ama o kalabalık Kıbrıs’ı gezmeye değil başka bir amaç için geldiğinden çok görünür olmazlar genelde. Siz keyfinize bakın.
Kıbrıs’ın tarih boyunca başı hep belalıymış malumunuz. Bu durum ona bazı karakteristik özellikler de katıyor haliyle. Eski bir İngiliz sömürgesi olduğu için trafik soldan akıyor. Araba kiralama gibi bir fikriniz varsa direksiyonların sağda olduğunu aklınızda tutun. Hala sivillerin giremediği noktalar var Kuzey Kıbrıs’ta. Biraz pahalı bir ülke olduğu doğru. En ucuz şey benzin. Onun da ziyaretçisine çok faydası yok zaten.
Gidelim de nasıl gidelim?
Kıbrıs bizden ne vize istiyor ne de pasaport. Memleketin herhangi bir noktasına gider gibi uçağa atlayıp gidebilirsiniz. Tabii memleketin herhangi bir noktasına gider gibi dedik diye sakın havaalanında iç hatlar terminaline gitmeyin. Kıbrıs uçuşları dış hatlar terminalinden yapılıyor. Birçok hava yolu firmasından Kıbrıs’a uçak bileti bulabilirsiniz. Türk Hava Yolları, Atlasjet Anadolujet, Pegasus hava yollarından herhangi birini tercih edebilirsiniz. Her gün ve hatta sezonuna göre günün farklı saatlerinde uçuş bulmak mümkün.
Nereleri gezelim?
Kıbrıs küçük bir ülke ama büyük bir ada; bu kısmı unutmayın. Şehirler arasında kilometre olarak çok uzun mesafeler yok belki ama bununla birlikte ulaşım imkanları çok ama çok kısıtlı. Taksilerin ne kadar pahalı olduğunu ise Mercedes olmalarından anlayabilirsiniz. Lefkoşa’da Ercan Havalimanı’na indikten sonra taksilerle ya da günlük olarak düzenlenen şehirlerarası otobüs seferleri ile Kıbrıs’ın en güzel şehri Girne’ye ya da en efsane denizine girebileceğiniz Magosa’ya geçebilirsiniz. Bu şehirlere ek olarak bir de Güzelyurt vardır Kıbrıs’ta gezilecek şehirler arasında. Şimdi sırayla tüm şehirler için görülmesi gereken yerler listemize geçelim.
- Lefkoşa’da görülmesi gereken yerler
Lefkoşa’nın denize kıyısı yok. Yani Kıbrıs’a deniz tatili için geliyorsanız mutlaka havaalanına indikten sonra şehirlerarası yolculuk yapacağınız manasına geliyor. Yalnız tatiliniz süresince Lefkoşa’ya mutlaka bir gününüzü ayırmalısınız. Özellikle ülke tarihi açısından önemli eserler barındırıyor bu şehir. Binaların çatılarında bulunan cephanelikler ve yapılardaki kurşun izleri hala duruyor ve ülke, geçmişini unutmamak için elinden geleni yapıyor.
- Barbarlık Müzesi
- Büyük Han
- Bedesten
- Haydar Paşa Camii
- Büyük Hamam
- Girne’de görülmesi gereken yerler
Girne, Kuzey Kıbrıs’ın en güzel, en canlı noktası. Özellikle yaz akşamlarında cıvıl cıvıl olan limanıyla tipik bir Akdeniz şehri. Ülkedeki çoğu beş yıldızlı otel Girne’de ve Girne’nin ilçelerinde yer alıyor. Çoğu cazibe merkezine yakınlığı dolayısıyla Girne, Kıbrıs gezinizde konaklayabileceğiniz en mantıklı lokasyona sahip diyebiliriz.
- Hilarion Kalesi
- Girne Limanı
- Batık Gemi Müzesi
- Mavi Köşk
- Alsancak
- Magosa’da gezilecek yerler
Dünyanın en güzel plajları arasında sayılan plajları var Magosa’nın. Upuzun, geniş, altın renkli kumlar ve derin mavi sular… Kıyıdan denizin rengine baktığınızda gözlerinize inanamayacaksınız. Evet, çok ama çok tuzlu bir denizi var. Çünkü az yağış alıyor ve buharlaşma oranı yüksek ama deniz gözlüğünüzü gözünüze taktınız mı tamamdır. Keyfini çıkarabilirsiniz. Bununla birlikte Magosa’da gezilip görülmesi gereken turistik yer sayısı da hiç fena değil.
- Salamis (Antik kent)
- Othello Kalesi
- Namık Kemal Zindanı ve Müzesi
- Aziz Barnabas Manastırı
- Kertikli Hamam
- Güzelyurt’ta gezilecek yerler
Güzelyurt deyince hemen gözünüzün önüne portakal ve mandalina bahçeleri gelsin. Çünkü burası adanın turunçgil merkezi. Toprakları verimli olduğu için turizmden ziyade tarım geçim kaynağı oluşturuyor kentte.
- Soli Bazilikası
- Soli Tiyatrosu
- Soli Manastırı
- Mamas Manastırı
Ne yiyip içelim?
Nasıl Adana’nın Adana kebabı, Urfa’nın Urfa kebabı varsa, Kıbrıs’ın da en az bu kadar meşhur şeftali kebabı var. Şeftali kebabının şeftali meyvesiyle uzaktan yakından hiçbir alakası yok. Şef Ali kebabının adı zamanla şeftali kebabı olmuş. Koyunun ya da keçinin gömlek denilen kısmının kıyma, soğan ve maydanozla doldurulup şişte ya da ızgarada pişirilmesiyle yapılıyor. Girne’de Ezinç Restaurant ya da Niazi’s Restaurant, Lefkoşa’da Anibal Restaurant en güzel şeftali kebabını yiyebileceğiniz yerler. Bir diğer meşhur Kıbrıs lezzetli ise hellim peyniri… Her yerde karşınıza çıkacak zaten. Özellikle kahvaltılarda kızarmış olarak görmeye hazır olun.
Kıbrıs bir ada olmasına rağmen öyle çok fazla balığa düşkünlük göremezsiniz. Çünkü ada, konumu itibariyle balık açısından çok da bereketli değil. Yalnız, yaz günü Akdeniz’in ortasında bir adadayım, balık yemek en doğal hakkım derseniz de sizi Girne’da Laguna ya da Missina Restaurant’a alabiliriz.
Nerede eğlenelim?
Kıbrıs için Akdeniz’in eğlence adası derler. Siz yeter ki adaya ayak basın. Eğlence sizi bulacaktır. Casinolar, barlar, diskolar, gece kulüpleri ve liman boyunca sıralı restoranlarda gece hayatı doludizgin devam ediyor. Ice, Roxanne, Almahara en popüler eğlence mekanları. Canlı müzik eşliğinde daha sakin bir gece için ise Girne limanda bulunan Horbour Cafe’yi tercih edebilirsiniz. Kıbrıs için çok kalabalık olmaz dedik ya, onu gece kulüpleri kısmında unutabilirsiniz. Çünkü geceleri iğne atsanız yere düşmeyecek bir kalabalık doluyor gece kulüplerine.
Nerede konaklayalım?
Kıbrıs, oteller bakımından oldukça zengin. 5 yıldızlı süper lüks otellerden küçük pansiyonlara kadar birçok seçenek sizi bekliyor. Karpaz’ın en güzel plajına ve en temiz, en eşi bulunmaz denizine sahip otelleri, Magosa’da aynı şerit üzerinde bulunan Kaya Artemis ve Nuh’un Gemisi otelleridir. Aradığınız her şey dahil bir tatilse adres belli yani. Girne Alsancak’ta bulunan Merit Crystal ve Merit Royal otelleri ise size gerçekten kendinizle baş başa kalma fırsatı verecek oldukça şık oteller. Karpaz’ın denizine girmek istiyorum ama daha ekonomik bir seçenek yok mu derseniz de size hem temiz hem de ucuz bir otel önerimiz var: Castle Karpasia Hotel… Girne’de ise ekonomik bir seçenek olan River Premium Hotel’i önerebiliriz.
Alışveriş için nereye gidelim?
Baştan söyleyelim Kıbrıs pahalı memleket. O yüzden çılgınlar gibi alışveriş yapmak için sağlam bir bütçe gerek. Lefkoşa’da Dereboyu dünyaca ünlü markaların olduğu meşhur bir cadde. Burası alışveriş için ideal. Kıbrıs’ta büyük alışveriş merkezi bulamazsınız. Girne’nin ara sokaklarında hediyelik eşya ve ucuz porselen satan birkaç dükkan var. Bir de büyük otellerin içinde dünyaca ünlü lüks markaların ve tasarımcıların mağazaları…
Bunları unutmayın!
- Kıbrıs’ta trafik bize göre tersten akıyor, karşından karşıya geçerken bile çok dikkatli olun.
- Hem Akdenizli hem de adalı olunca haliyle çalışmayı çok sevmiyor insanlar. Öğleden sonra açık dükkan bulmak zor.
- Eczanelerde 24 saat nöbet sistemi yok. En geç gece 23.00’da kapanır nöbetçi eczaneler.
- Üç girişli prizler kullanılıyor Kıbrıs’ta… Yanınızda çevirici götürürseniz rahat edersiniz. Eğer çevirici bulamazsanız üçlü girişin üstteki kısmına tahta bir kurşun kalem sokarak aynı anda fişi prize sokmanız yeterli olacaktır. Çarpılmayın, yeter!
Önemli bilgiler
Başkent: Lefkoşa
Konuşulan Diller: Türkçe, İngilizce
Para Birimi: Türk Lirası
Saat Farkı: Yok
Telefon Kodu: +357
Bir Cevap Yazın