Müziğin Altından Değerli Olduğu Topraklar: Jamaika

Dünya gez gez bitmiyor. Arkadaş ortamında gezi planları yaparken hiç gitmediğimiz bir ülkenin adı geçtiğinde ise aklımızda bir resim beliriyor. Örneğin hangimizin aklında Güney Kore deyince sevecen, güler yüzlü insanlar, Arjantin deyince dans, Çin deyince Çin Seddi ya da Dominik Cumhuriyeti deyince okyanusun ihtişamlı parıltıları canlanmıyor ki? Peki, Jamaika deyince aklınıza ne geliyor diye sorsak çoğunuzun cevabı “Bob Marley” olurdu, bunu bilmek için kahin olmaya gerek yok! Evet, Bob Marley Jamaika’nın, yani Cristopher Colombus’un “Gözlerimin gördüğü en güzel ada.” olarak tanımladığı ülkenin kahramanı olduğu gibi hepimiz için de ölümsüz bir ikon, hiç kuşkusuz. Onu kahraman yapan şey ise hayata karşı duruşu ve müziği. Bu müzik aşkını körükleyen şeyin de Jamaika’nın kültürü olduğu gönül rahatlığıyla söylenebilir! Bob Marley’in 35. ölüm yılında Jamaika’nın müzik kültürünü incelemek de bizim boynumuzun borcu!

Muzik_jamaika (1)

Jamaika, kişi başına düşen cinayet oranıyla en belalı ülkeleri bile şaşkına çevirebilecek bir ülke. Ayrıca halkının da çok refah içinde yaşadığını söyleyemeyiz ama yapılan araştırmalara göre Jamaika en mutlu ülkelerden biri de! Bu mutluluğun nedeni bir sır değil! Jamaikalılar, hayata her daim umutla bakan insanlar ve onlar için önemli olan, para puldan ziyade, mutlu bir hayat yaşamak. Çünkü çoğu zenginliği maddiyatla ölçmüyor. Bob Marley’in “Benim zenginliğim hayat.” sözü de bizi doğrulayacak nitelikte. Hal böyle olunca da müziksiz olmuyor ve müzik de bu hayat görüşünden oldukça etkileniyor. Müzik yapmak için elle yaratılan amatör enstrümanlar bile yeterli oluyor Jamaika’da. Ülkeden çıkma en kederli şarkının içinde bile bir umut gizli ve geleceği selamlayan mutluluk ve yaşam sevinci, notalar sayesinde sizi selamlıyor.

 

 

Her ne kadar ska, reggae, dub, dancehall, rocksteady gibi müzik türleri Jamaika topraklarından çıksa ve hemen hemen tüm ülkelerdeki müzikleri etkilemeyi başarsa da ülke insanları bu müzik türlerinin yanında diğerlerine de kucak açılıyor.

 

Müzik festivallerinin bol olduğu Jamaika’da jazz ve blues festivallerine rastlamanız ve cennette bu türleri de dinlemeniz işten bile değil.

 

 

 

Muzik_jamaika (2)

Dünyaya yayılan diğer müzik türlerinin yanında, Jamaika’yı pamuklara sarmamızı sağlayan tür ise reggae. Jamaika’nın bağımsızlık zamanlarında, ülke gençlerinin kendi topraklarına ait bir müzik arayışının ardından doğmuş bir müzik türü desek yanlış olmaz reggae için. Dini bir inanç olan ve Bob Marley’in de benimsemiş olduğu Rastafaryanizm’e göre, dünyadaki tüm insanları kucaklayan, dinlerken mutlu olunabilecek ve herkesi bir araya getirebilecek bir müzik türü vardı. Reggae’nin çıkışından ve dünyaya tanıtılmasından sonra Bob Marley’in ve arkadaşlarının, yani The Wailers üyelerinin, inançlarında bulunan bu maddeyi yerine getirdiklerini düşünebiliriz.

Şu anda reggae dünyada büyük bir kitlenin severek dinlediği bir müzik türü ve popülerliğini de yitireceğe hiç benzemiyor. Üstelik “No Woman No Cry” şarkısının da bazı ülkelerde çocuklara ninni olarak söylendiğini belirtmeden geçmeyelim.

Şimdi kaygılarınızı bir kenara atın, kahvenizi alın ve kendinizi Jamaika’nın müzik efsanesinin huzurlu kollarına bırakın. Hayat yaşamaya, Jamaika ruhu ise hissedilmeye değer! Hatta fırsatınız varsa hemen Jamaika uçak biletlerine de bakabilirsiniz!

 

Summary
Yazı
Müziğin Altından Değerli Olduğu Topraklar: Jamaika
Açıklama
Jamaika deyince aklınıza ne geliyor diye sorsak çoğunuzun cevabı “Bob Marley” olurdu, bunu bilmek için kahin olmaya gerek yok! Evet, Bob Marley Jamaika’nın ölümsüz ikonu. Onu kahraman yapan şey ise hayata karşı duruşu ve müziği.
Etiketler

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.