İran-Dağ Gibi Asırları Deviren Topraklar
Dünyanın en eski ve uzun süreli medeniyetlerine ev sahipliği yapmış bir ülke düşünün. Eminiz ki aklınıza köklü bir kültür ve gezecek birçok nokta geliyor. Gezmelere doyamayacağınız bu topraklar nerede olsa giderdiniz öyle değil mi? Aslında fazla uzağa da gitmenize gerek yok çünkü bu topraklar yanı başımızda; İran’da.
Milattan önce 4000’li yıllardan bu yana, dünyanın en uzun soluklu medeniyetlerine kucak açmış bu topraklara ilk İran soyu milattan önce 3000’li yıllarda gelmiş. Orta Çağ’a kadar birçok imparatorluğu beslemiş, büyütmüş bu topraklara Orta Çağ’ın gelmesiyle Emeviler ayak basmış. Emeviler’in İran kültüründe önemli bir yeri var. Müslümanlığı ülkeye yavaş yavaş getiren bu devlet, İran’da kültürün değişmesini, bilim ve sanatın ön plana çıkmasını sağlamış. Selçuklular, Safeviler gibi devletlere de ev sahipliği yapan İran uzun zaman sonra, yani 2. Dünya Savaşı’nda, komşusu Irak gibi zengin yeraltı kaynaklarından dolayı İngiltere’nin işgaline uğramış. Bu işgalden kurtulduktan sonra Pehlevi Rejimi’ni yıkan ve 1979’da İslam Cumhuriyeti’ni kuran İran’a önyargısız bakmanızı ve kararınızı öyle vermenizi öneriyoruz.
Gidelim de nasıl gidelim?
İran’a gitmek için bir neden daha; ülkeye ulaşım oldukça kolay! Birçok hava yolu şirketi sayesinde İran’ın başkenti Tahran’a direkt olarak uçabilirsiniz. Türk Hava Yolları, Pegasus Airlines, Atlas Global ve Mahan Air sayesinde yaklaşık 3 saat içinde İran’dasınız. En uygun fiyatlı uçuşu Mahar Air sağlıyor ama biliyorsunuz ki şirketler arasındaki fiyat farkları kampanya dönemlerine göre değişebiliyor. Bu arada, kampanyasız da olsa, uçak biletleri çok uygun.
Nereleri gezelim?
İran’dayken “Zamanda yolculuk bulunmuş da haberimiz yokmuş.’’ diyeceksiniz. Çünkü ülkenin her bir şehri, her bir köşesi sizi geçmişe, yaşananlara götürmeye yemin etmiş gibi. İran’da mutlaka gezmeniz gereken yer, hiç kuşkusuz ki, başkent Tahran. Eğer imkanınız ve yeterli zamanınız varsa İran’a kadar gitmişken, imparatorluklara başkentlik yapmış antik kent Persepolis’e de gitmeden de olmaz.
- Tahran’da gezilecek yerler
Öncelikle Tahran’da önyargılı bir şekilde hayal ettiğiniz kenti öldüreceksiniz. Burası gerçekten bir medeniyetler şehri. Gezeceğiniz müzeler, göreceğiniz eşsiz ve değerli mimari eserler, benimseyeceğiniz kültür öğeleri bitmiyor. Öğrenecek, görecek çok şeyin olduğundan emin olabilirsiniz. İşte İran’ın başkenti Tahran’da mutlaka görmeniz gereken yerler:
- Golestan Sarayı
- Milad Kulesi
- Ulusal Hazine Müzesi
- Niavaran Sarayı
- Reza Abbasi Müzesi
- Ulusal Arkeoloji Müzesi
- Ulu Camii
- Kavir Ulusal Parkı
- Azadi Anıtı
- Darband
- Cam ve Seramik Müzesi
- İran Ulusal Müzesi
- Sinema Müzesi
- Zaman Müzesi
- Kilim Müzesi
- Kutsal Savunma Müzesi
- Moghadam Müzesi
- Sepahsalar Camii
- Sahah Abdul Azim Shrine
- Imam Jaafar Sadegh Camii
Ne yiyip içelim?
İran’ın Fas, Arap ve Kürt mutfaklarından etkilenmiş zengin bir yemek kültürü var. Ülkede hemen hemen her yerde dönercilerle karşılaşmanız mümkün. Hiç zannetmiyoruz ama olur da mutfağı beğenmezseniz döner yiyebilirsiniz. İran sofralarında çorba, ana yemek ve tatlı üçlüsü çok önemli. En önemli yemeklerden biri ise pilav. İranlılar pilavı genellikle bir sulu yemek eşliğinde sunuyorlar. Acı tatların ve çok baharatın kullanılmadığı yemeklerde kuruyemiş ve meyvenin kullanıldığını ise sıklıkla görebilirsiniz. Bu zengin mutfağın denemeniz gereken tatları da çok. O tatlardan bazıları ise; aash-e sololeh qalambar, aash-e gojeh frangi, barg kebabı, khoobideh kebabı, sloleh zard, qotaab ve ronginak. Tahran’da bu geleneksel lezzetleri tadabileceğiniz leziz bir restoranlar arayışındaysanız Dizi, Nayeb Vozara ya da Gilane’ye uğrayabilirsiniz.
Nerede eğlenelim?
Evet, buradaki tahmininiz doğru; Tahran’da alışık olduğumuz gece hayatı yok ama bu eğlenemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Şehirde bulunan Gomroh Meydanı’nda bulunan mekanlarda İran kültürüne özgü canlı müzikler çalınıyor. Ayrıca ülkede çöl gezilerine katılabilir, Hazar Denizi’nde ya da Basra Körfezi’nde yüzebilir, kayak yapabilirsiniz. Eram Lunapark da keyifli vakit geçirmenizi sağlayacak bir nokta olabilir.
Nerede konaklayalım?
Tahran’da birçok otel ve pansiyon seçeneği mevcut. Çoğunun mimarisi o kadar güzel ki hiç ayrılmak istemeyebilirsiniz. Şehirde iyi hizmet alacağınız ve memnun ayrılacağınız oteller arasında ise Espanis International Hotel, Golestan Hotel ve Simorg Hotel var.
Alışveriş için nereye gidelim?
İran’dan yerel dokular almadan dönmek olmaz. Aslında bütçenizin çoğunu bu bölüme ayırabilirsiniz. O kadar güzel şeyler var ki hepsini almak istiyorsunuz, birini alır birini almazsanız aklınız kalıyor. İran’ın önemli sanatlarından cam, çömlek, minyatür ve oyma ürünler alabileceğiniz hediye türlerinden. Bunun yanında ipek kumaşlar ve meşhur İran kilimleri de bütçenize göre alternatifleriniz içerisinde yer alabilir. Bu ürünlere en kolay ulaşabileceğiniz yer ise Tahran’ın Kapalı Çarşı’sı Bazar-ı Bozurg.
Bunları unutmayın!
- İran’da gece ve gündüz sıcaklıkları arasında çok fark olduğundan bavulunuzu bu durumu göz önüne alıp hazırlamanızda fayda var.
- Eğer İran’da otobüse binecekseniz dikkat! Erkekler ön kapıdan, kadınlar arka kapıdan araçlara biniyor. Bu bir kural.
- Ülkede alkol tüketimi kesinlikle yasak.
- Devlet binalarında fotoğraf çekmeden önce görevlilere danışsanız iyi olur. Çünkü neredeyse tüm devlet binalarında fotoğraf çekimi ya da video kaydı yasak.
- İran’da mağazalar perşembe öğlene kadar çalışırken cuma günleri hiç çalışmıyorlar. Eğer bu günlerde alışveriş yapma gibi bir planınız varsa bu durumu göz önünde bulundurmalısınız.
- Ülkeye gidilebilecek en uygun aylar mayıs ve eylül ayları arası.
Önemli Bilgiler
Başkent: Tahran
Konuşulan Diller: Farsça, Arapça, Kürtçe, Azerice, Türkmence, Belluçca
Para Birimi: İran Riyali
Saat Farkı: +1,5
Telefon Kodu: +98
Bir Cevap Yazın