Hayalinizi Kurduğunuz Seyahatler için Para Biriktirme Yolları

Seyahat etmek için çıldırıyoruz. Hatta seyahat yaparken bile bir sonraki seyahat için planlar yapıyoruz, heyecanlanıyoruz. Fakat, gelin görün ki meteliğe kurşun sıkıyoruz. Yol parası, konaklama, yediklerimiz içtiklerimiz, eşe dosta da ufak hediyeler alınca tabii bitti para. Bir de bizi dönüşte bekleyen kira, mutfak harcamaları, yol paraları, ihtiyacımız olmadığı halde aldığımız kıyafetler ve tonlarca ıvır zıvır masrafı bekliyor. Artık para iyice çekti suyunu, hani hırsız görse acır halimize de üç beş bir şey atar. Ha, tabii babadan zenginseniz durumun rengi değişir. Ver coşkuyu o zaman.

 

Ama bu demek değildir ki hayatımızdan seyahati çıkaracağız. Ayaklarımız başka topraklara basmayacak. Çünkü para biriktirebiliriz, tasarruf yapabiliriz. Çünkü para biriktirmek için muhtaç olduğun kudret hayatındaki gereksiz harcamalarda mevcuttur.

para biriktirmek

Yanaşın şöyle bakalım. Hangi harcamalarınızdan kısarak gelecek seyahatiniz için nasıl para biriktirebilirsiniz, bakalım.

 

  • Öncelikle nelere ne kadar harcadığınızı günlük yazın ve her ay sonunda bir gözden geçirin. Harcadıklarınız gözünüzün önünde olursa nelerin gereksiz olduğunu daha net görebilirsiniz. Şimdiden diyelim; gereksiz bir ayakkabıdan gereksiz bir çikolataya kadar farklı fiyat segmentlerinde bir çok şey göreceksiniz o harcamalarınızda.

 

  • Evinizde elektrik ve sudan tasarruf edin. Tasarruf ampülleri kullanabilirsiniz. “Oda aydınlık olsun” gibi bir derdiniz yoksa televizyon ya da bilgisayar ışığıyla oturabilirsiniz akşamları, hem gözleriniz de dinlenir. Duş alırken şampuanlama gibi suyu kullanmadığımız durumlar oluyor, kapayıverin suyu. Aynı şekilde diş fırçalarken de…

 

  • Alexsa von Tabel’in TED Talk konuşmalarından birinde “maaşımızın %20’sini biriktirmemiz, %30’unu eğlence masraflarınıza ayırmamız ve %50’si ile de ihtiyaçlarımızı karşılamamız gerektiğini söylüyor O zaman napıyormuşuz, maaşınızı aldığımızda direkt %20’yi kenara atıyormuşuz. Daha ok para biriktirmek isterseniz de dışarıda yediğiniz 100-200 lira ödediğiniz akşam yemeklerine çıkmayarak eğlence kısmında da fedakarlık yapabilirsiniz.

 

  • Satın aldığınız ürünlere bakışınızı “bunun fiyatı ile Meksika’da mis gibi fajita yerim, bunun fiyatı ile Katar’da Adagio West Bay Doha’da bir gece kalırım” gibi düşündüğünüzde evlat olsa sevmeyeceksiniz o alacağınız şeyi. Örneğin; Starbucks’tan alacağınız bir kahve ile bunları yapmanız mümkün.

 

  • Alışverişlerinizi kredi kartı ile yapabilirsiniz. Tabii kredi kartı ile harcarken “harcamıyormuşçasına” harcıyorsanız etmeyin, sözümüz size değil. Kredi kartı ile harcamanızın size bonus ve mil gibi bir avantajı olacak.

 

  • Markette aylık alışverişinizi yaparken gereksiz şeylerden uzak durmanız gerek. Aynı ürünün farklı markalar ile fiyat kıyaslamasını yaptıktan sonra atın sepete alacağınız ürünü. Ve de bazı marketler pahalı, bazıları daha ucuz. Para biriktirmek istiyorsanız ucuzunu tercih edin bizce.

 

  • Kampanyaları takip edin. Giyim, gıda, elektronik eşya… Her biri için sürekli kampanyalar görüyoruz. Çok acil değilse ihtiyacınız, bekleyin, elbet kampanyalı şekilde karşılaşacaksınız aynı ürünle.

 

  • Günlük ulaşımlarda birden çok araca binmeniz gerekiyorsa aktarmalı binmenin fiyat avantajından yararlanın. Örneğin; biri dolmuş biri otobüs olduğunda vereceğiniz 5 lira, her ikisi de otobüs olduğunda aktarmadan dolayı 3 liraya düşecektir. Dolmuş şoförlerinin ekmeğiyle oynamak istemeyiz ama durumlar böyle.

 

  • Yanınızda her zaman su taşıyın. Alın cam şişe veya tupper, evden çıkmadan doldurun. Yolda susadığınızda suya para vermeyin ve o parayı atın kenara.

 

Bizim anlattıklarımız dışında pek çok şeyden kısabilirsiniz aslında. Harcamalarınızı siz daha iyi bileceğinizden hangisi gerekli, hangisi gereksiz ayrımını yapabilir ve gereksiz gördüklerinizden kurtularak tasarruf sağlayabilirsiniz. Atalarımızın “damlaya damlaya göl olur” sözünü biriktirdiğiniz paraya mutlulukla bakarken anlayacaksınız. Ve biriktirdiğiniz paranın günden güne artması sizi motive edecek ve daha çok biriktirmeye itecek. Her işte motivasyon önemli diyor ve bol tasarruflu günler diliyoruz.

 

Etiketler

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.