Gürcistan-Hopa’dan Ötesi, Rusya’dan Berisi

Karadenizliler için çok yakın, Türkiye’nin diğer kentlerinde yaşayanlar için uzak bir rota sayılan Gürcistan, ‘’keşfedilmemişliği’’ ile ünlü yemyeşil bir huzur ülkesi. ‘’Popüler olandan kaçarım, bir yeri henüz istila edilmemişken keşfederim çünkü aşırı cool’um’’ diyorsanız Gürcistan geziniz sonrası etrafınızı saracak meraklı kalabalığa anlatacak çok şeyiniz olacak demektir. Stalin’in doğduğu ve 1990 yılında SSCB’den kopan bu topraklarda bir Türk olarak son derece avantajlı olacağınızı da söylemeden geçmeyelim. Yıllardır Türkiye ile sıkı ticari ve sosyal ilişkiler içinde olan Gürcistan’da, sokakta çat pat Türkçe konuşan amca ve teyzeler görmek bile mümkün! İyi bir seyahatten beklentiniz, uygun fiyatlı lezzetli yemekler, geçmişin izlerini taşıyan doğayla iç içe şehirler ve konuk sever bir halk ise Gürcistan’ı gezi ajandanızın en tepesine koyun gitsin!

gurcistan-batum5

Gidelim de nasıl gidelim?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını çok seven, sevmekle de kalmayıp onlara tatlı mı tatlı bir vize muafiyeti imkanı sunan Gürcistan’a gitmek oldukça kolay. Bırakın vizeyi, pasaportun bile zorunlu olmadığı ülkeye, 15 TL’lik giriş harcını ödeyerek bildiğiniz nüfus cüzdanınızla giriş yapabiliyorsunuz. THY ve Pegasus’un direkt Batum ve Tiflis uçuşları ile 2 saatte Gürcistan’a inebilir, yok efendim ben kuru kuruya gitmem ille de macera isterim diyorsanız; Karadeniz turunuzu, Hopa’ya 12 km mesafede bulunan Sarp Sınır Kapısı’ndan karayolu ile Batum’a geçerek sürdürebilirsiniz.

Nereleri gezelim?

Gürcistan, uzun yıllar Sovyet egemenliğinde kaldığı için mimarisi ve şehirleriyle oldukça göz alıcı bir destinasyon. Özellikle Batum ve Tiflis’te gezerken kendinizi zaman yolculuğu yapıyormuş gibi hissedebilirsiniz.

Batum’da gezilecek yerler:

Gürcistan’ın başkenti Batum, yürüyerek keşfedilmesi gereken ‘’fotoğraflık’’ sokaklara sahip. Güzelliği detaylarında gizli bu orman kadar yeşil şehirde yapılacak pek çok şey var. Unutmayın ki Artvin ya da Rize insanını anımsatacak samimi Batumlular, size bu konuda seve seve rehberlik edeceklerdir.

 

  • Batum Limanı ve Batum Bulvarı (Özellikle yaz aylarında cıvıl cıvıl oluyor)
  • Piazza Meydanı (Tipik bir Doğu Avrupa meydanı)
  • Ferris Wheel adıyla anılan dönme dolap (Düşük bütçeli London Eye benzetmesini yapabiliriz)
  • Batum Botanik Bahçesi (Dünyanın en önemli arboretumlarından biri sayılıyor)
  • Orta Camii (Batum’da ayakta kalan tek camii)
  • St Nickolas Klisesi
  • Ermeni Apostolik Kilisesi (Batum’un en orijinal yapılarından biri)
  • Acara Devlet Müzesi
  • Batum Fener Kulesi
  • Şehir genelinde bulunan heykel ve sanat eserleri (En önemlileri Aşk Heykeli ve Medea Heykeli)
  • Chacha Kulesi (İzmir Saat Kulesi benzeri bu kulenin ilginç özelliği var: Her akşam saat 7’de 10 dakika boyunca kulede bulunan çeşmelerden Gürcülerin milli içkisi Chacha akıyor)

Ne yiyip içelim?

Yeme-içme konusunda, marjinal olmanızı engelleyen kurallarınız olsa bile Gürcü mutfağıyla tanışmak size gurbet ellerde birkaç kilo aldırabilir! İnanılmaz zengin bir mutfak kültürü olan Gürcistan’da, cömert doğanın da etkisiyle her şey mis kokulu ve lezzetli. Gelelim Batum’da neyi nerede yiyeceğinize… Zhordania Caddesi’nde bulunan Shemoikhede Restaurant, Batum’un en iyi gurme mekanlarından. Mekanda Gürcü mutfağının en kült yemekleri olan harço çorbası, sulguni peyniri, haçapuri, hinkal gibi lezzetleri mutlaka tadın. Bu arada ‘’gurme mekan’’ lafı da gözünüzü korkutmasın çünkü bu mekanda 2 kişi tıka basa yiyip içerik sadece 25-30 Lari (30 TL) gibi sembolik bir hesap ödeyeceksiniz! Yine Batum’un en iyilerinden Magrul Lazuri Restaurant’a giderek dünyaca ünlü Gürcü şaraplarını komik fiyatlarla tadabilirsiniz.

Nerede eğlenelim?

Kumarhanelerin yasal, gecelerin son derece hareketli olduğu Batum, çevresindeki bölgeler için adeta bir ‘’günah şehri’’. Karadeniz’in orta yerinde duran mini bir Las Vegas’ı andıran Batum’da (Laz Vegaz mı desek acaba?!) oldukça kaliteli gece kulübü ve barlar var. Batum’da gece çıktığınızda tuhaf bir ortamın içinde kalmamak için mekan seçimi yaparken dikkatli olmakta fayda var. Bunun için Piazza Meydanı çevresinde bulunan Black Buddha, Quiet Woman Bar, Vinyl Bar, Ajara Music Hall gibi nezih mekanları tercih edebilirisiniz.

Nerede konaklayalım?

Batum’da öyle binlerce otel seçeneği yok ama bu durum  kalacak güzel bir yer bulamayacağınız anlamına gelmiyor. Tercihiniz bir 5 yıldızlı otelden yanaysa, 5 yıldızlı Sheraton Batumi Hotel, Intourist Palace Hotel ve Radisson Blu Hotel Batumi ‘de konaklayabilirsiniz. Çok pahalı olmayan hoş butik otellere daha yakınsanız, oda ve açık büfe kahvaltı veren şu otellere göz atmanızda fayda var: Piazza Boutique Hotel, Legacy Hotel, Batumi World Palace ise orta ve üstü bütçelilere hitap ediyor. En az bütçeyle en çok yer görmek isteyen sırt çantalıların Batum’daki adresi ise TJ Hostel, Batumi Globus Hostel ve Guesthouse in Batumi kent merkezinde bulunan güvenli pansiyonlar olabilir.

Alışveriş için nereye gidelim?

İtiraf edelim Batum bir alışveriş cenneti değil! Türkiye’de alışık olduğunuz irili ufaklı rengarenk dükkanlara burada rastlamak pek mümkün değil. Batum’dan alınacak en iyi hediyelik eşya seçenekleri arasında el yapımı ahşap süs eşyaları, bölgeye özgü bitki fideleri ve elbette lezzetli Gürcü şarapları geliyor. Tüm bu hediyeleri de son derece uygun fiyatlarla alabileceğinizi belirtelim ki Türkiye’ye eliniz boş dönmeyin.

Bunları unutmayın!

  • Gürcistan’da İngilizce konuşma oranı tahmin ettiğinizden de az. Alfabeleri de bizimkinden farklı olduğu için yol ve mekan araştırması yaparken, yerel halka çekinmeden soru sorabilirsiniz.
  • Batum’da ekonomik refah düzeyi oldukça düşük olduğu için hırsızlık ve gasp gibi olaylara sıkça rastlanır. Eşyalarınıza dikkat etmenizde fayda var.
  • Batum’da kaldığınız süre boyunca şebeke suyu yerine şişelenmiş su içmeye özen gösterin.
  • Hangi mevsimde giderseniz gidin, Batum’da yağmura her daim hazırlıklı olmakta fayda var. Bavulunuzu hazırlarken bu durumu gözden kaçırmayın.
  • Batum’da domuz eti, Müslümanların bile sıkça tükettiği bir et ürünü. Bu konuda bir hassasiyetiniz varsa yemek yediğiniz yerde bunu özellikle belirtmenizi öneririz.

 

Önemli bilgiler

  • Başkent: Batum
  • Konuşulan Diller: Gürcüce, Rusça, Ermenice, Türkçe
  • Para Birimi: Lari (GEL)
  • Saat Farkı: +1
  • Telefon Kodu: +995
Summary
Yazı
Gürcistan-Hopa’dan Ötesi, Rusya’dan Berisi
Açıklama
Yıllardır Türkiye ile sıkı ticari ve sosyal ilişkiler içinde olan Gürcistan’da, sokakta çat pat Türkçe konuşan amca ve teyzeler görmek bile mümkün!
Yazar
Etiketler

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.