Güney Kore-Uzak Doğu’nun Çiçek Ülkesi
Filmleri ve dizileriyle ağlamaktan gözümüzde yaş bırakmayan, aynı zamanda da gülmekten kendimizden geçiren bir ülke. Uzak Doğu’nun en dost, en sevecen, en tatlı ülkesi bile olabilir hatta. 2002 Dünya Kupası’nda Türkiye’nin son karşılaşmasını oynadığı ve önemli olanın dostluk olduğunu gösteren şeker mi şeker bir ülke. Evet, o ülke Güney Kore.
İkinci Dünya Savaşı’nın ardından, Güney ve Kuzey olarak ikiye bölünen Kore’nin, yüzünü batıya dönen kısmı Güney Küre. Gelişmiş ekonomisi, yüksek yaşam standardı ve teknolojisiyle adından söz ettiren Güney Kore’yle aramızdaki bağın kuvvetli olmasının nedenlerinden biri ise İkinci Dünya Savaşı sonrasında, Türk Tugayı’nın o topraklara gidip Güney Kore’nin yanında savaşmış olması. Kültürel bazı benzerlikler de birbirimize sıkı sıkı sarılmamıza bir etken tabii. “Yok, bu bana yetmez. Ben gidip canlı canlı sarılmak istiyorum herbirine.’’ diyorsanız, bavulunuzu hazırlyın; istikamet Güney Kore!
Gidelim de nasıl gidelim?
Güney Kore vize istemeyen ülkelerden biri olsa da “Haydi, bir hafta sonu kaçamağı yapalım.’’ denilecek ülkelerden biri değil maalesef. İstanbul’dan başkent Seul’e gitmek yaklaşık 10 saat sürüyor. Dönüş süresi ise rüzgara bağlı olarak değişebiliyor. Türk Hava Yolları ve Korean Air sayesinde aktarmasız olarak gidebileceğiniz Güney Kore’ye, farklı hava yolu şirketlerini tercih ederek de gidebilirsiniz pek tabii. Ama burada da aktarma devreye giriyor ve bir an önce ulaşmak için can attığınız ülkeye ulaşmanız birkaç saat daha uzuyor.
Nereleri gezelim?
Güney Kore’nin renkli ve en fazla nüfusa sahip şehri, başkent Seul, hiç kuşkusuz ki rotanızı çizdiğiniz yer olmalı. Eğer Seul’e, Incheon Uluslararası Havaalanı’nda merhaba dediyseniz, gezilecek yerler listesinde bir yerin üstünü çizmişsiniz demektir. Bir ada üzerine kurulmuş, dünyanın en modern havaalanlarından biri olarak sayılan Incheon o kadar büyük ki, farklı terminallere tren ile geçiş yapabiliyorsunuz. Havaalanından Seul merkeze ulaşmanız ise yaklaşık bir saat sürüyor. KAL taksileri sayesinde , uygun fiyatla Seul’e varabilirsiniz.
- Seul’de gezilecek yerler
Dünyanın en yoğun nüfuslu şehirlerinden biri olan Seul’da, bu özelliği belli etmek ister gibi, gökdelenler göze çarpıyor. Birbirini dik kesen geniş caddelerde görebileceğiniz bu gökdelenlerin dışında, geçmişin izlerini taşıyan ve kültürü yansıtan ahşap ve çivi kullanılmadan inşa edilen yapılar da buluyor. Aynı zamanda, 1925 yılında keşfedilen, neolitik dönemden ipucu veren antik şehir Amsa-Dong da Seul’da buluyor. İşte modernliğin ve tarihin birleştiği şehir Seul’da görmeniz gereken yerler:
- Changdeokgung Sarayı
- Kore Savaş Anıtı
- Bukhansan Ulusal Park
- Namsan Park
- Toksu Place
- Sul Grand Park
- Seul Tower
- Kore Ulusal Halk Müzesi
- Seodaemun Prison History Hall
Ne yiyip içelim?
Uzak Doğu’nun köprüsü olarak görülebilecek Seul’da birçok mutfağa ait restoran bulunuyor. Özellikle Çin ve Japon mutfaklarına ait lezzetleri sunan restoranlara kolaylıkla ulaşabilmeniz mümkün. Şehrin yöresel tatları arasında; bulgog, galbi ve galguksu yer alıyor. Sarımsağı yemeklerde kullanmayı çok seven Güney Kore Mutfağı’nın geleneksel lezzetleri; kimchi, kimbap ve piricin damıtılmasıyla elde edilen sert içecek soju’yu da denemeden olmaz tabii. Bunun yanında, Kore Mutfağı çorbaya da çok önem veriyor. JinOkHwa Halmae Dakanmari’de tavuk çorbası içmeden “Oraya kadar gittik, çorba mı içeceğiz?’’ demeyin, çünkü içtiğiniz çorbanın tadı damağınızda kalacak. Jamaejip, Mugyodong Bugeokukjib ve Wonjo WonHalmae Dakhanmari de uğramadan dönmemeniz gereken ve şehrin mutfak kültürünü tanımak için mükemmel seçimler olan ucuz ve lezzetli restoranlar.
Nerede eğlenelim?
Seul’da eğlenecek mekan alternatifi o kadar çok ve çeşitli ki “Herkesin bir eğlenme şekli var.’’ alt metnini bu şehirden duyar gibi oluyorsunuz. Şarkı söylemeyi seviyorsanız karaoke barlar ilk tercihiniz olabilir. Arkadaşlarınızla kiralayacağınız odada şarkılar söyleyebilir, Güney Kore’nin çok sevdiği bu eğlence mekalarının keyfini çıkarabilirsiniz. Türkçe şarkı bulmanız zor olsa da, dilediğiniz İngilizce şarkıyı bulmanız çok kolay olacaktır. “Yok, ben gece hayatına sert bir dalış yapmak istiyorum.’’ diyenlerdenseniz sizi It’aewon-Dong’a alalım. Gece hayatının kalbi olan bu semtte tarzınıza uygun bir mekan bulmanız çok kolay.
Nerede konaklayalım?
Mükemmel günler geçirebileceğiz Seul’da konaklama fiyatları, bölgeden bölgeye fark gösteriyor. Gangnam bölgesi, merkeze yakın olmak açısından önemli olsa da diğer bölgelere nazaran biraz daha pahalıya mal olabilir. Merkezden uzaklaşınca ve hostel tercih edince daha uygun bütçeye konaklayabilme ihtimaliniz artıyor. Konaklayabileceğiniz otel ve hostellerden bazıları ise Hotel Rainbow 2, Limestay, Room In Korea ve Withouse 21.
Alışveriş için nereye gidelim?
Hem gezmek hem Seul’un tatlı esnafıyla tanışmak hem de alışveriş yapmak istiyorsanız Myeondong Sokağı tam size göre. İstiklal Caddesi andıran bu sokakta ünlü markaları da bulabilirsiniz. Gwangjang Market ve Insadong da alışveriş yapabileceğiniz diğer sevilen mekanlar.
Bunları unutmayın!
- Yeni nesil telefonlar dışındaki telefonlar Güney Kore’de çalışmıyor. Eğer cihazınız çalışmazsa havaalanındaki KTF satış ofisine gidip uygun fiyata telefon kiralayabilirsiniz.
- Seul’deki siyah taksiler, diğer taksilere göre %30 daha pahalı. Umulmadık bir durumla karşılaşmamak için buna dikkat etmekte fayda var gibi.
- İş çıkış saatinde oluşan trafiği göz önünde bulundurmanız gerektiği gibi yanınızda bir Seul haritası almanız da yararlı olacaktır. Seul’un sokakları biraz karışık; kaybolmanızı istemeyiz.
Önemli bilgiler
Başkent: Seul
Konuşulan Diller: Korece, İngilizce
Para Birimi: Won
Saat Farkı:+6
Telefon Kodu: +82
Bir Cevap Yazın