Filistin-Acıyla Sulanmış Topraklar

Dünya, bugüne kadar birçok savaş gördü. Tarih sayfalarından okuduğumuzun dışında yaşanmış ve bilmediğimiz savaşlarda vardır elbet. Yaşadığımız günlerde gördüğümüz savaşların ise tarih sayfalarında es geçilmesi imkansız gibi duruyor. Bu savaşlardan birini yaşayan ve acı kokan topraklardan biri de Filistin.

Atlaslarda genellikle keskin çizgilerle birbirinden ayrılmış ülkeler görürüz ama Filistin’i bu ülkelerin dışında tutmak mümkün. Hala kazanılmayı ya da başka ülkelere dağılmayı bekleyen topraklar var ülkede. Tarihin ve dinlerin en önemli noktalarından birini içinde barındıran Filistin 1988 yılında bağımsızlığını ilan etse de bugün bile Filistin’i tanımayan birçok ülke var. Tarihe tanıklık etmek isteyenlerin her zaman aklında olan ama gitme cesaretini çok az insanın gösterebildiği (Savaş toprakları olduğundan haksız da sayılmazsınız.) Filistin, gelmek isteyen turistlere kapısını sonuna kadar açıyor.

Filistin-5

Gidelim de nasıl gidelim?

Vizesiz olarak gidilebilmesi bakımından kolay ülkeler arasında yer alsa da, Filistin’e ulaşım çok kolay değil. Ülkenin komşularından geçerek Filistin’e ulaşabilirsiniz.

Nereleri gezelim?

Filistin; Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Özellikle Batı Şeria’da yer alan ve ülkenin idari başkenti olan Ramallah’ta Osmanlı izlerini görmek hala mümkün. Filistin’in başından geçen savaşlar her şeyin olması gerektiği gibi kalmasını sağlayamamış maalesef. Bu bakımdan ülke zayıf sayılabilir. Ülkenin başkenti Ramallah olsa da, Filistin Hükümeti Doğu Kudüs’ü başkent yapmak istemekte. Fakat İsrail, Doğu Kudüs’ü de kendi toprakları içinde saymakta. Ülkede mutlaka gezmeniz yer, tarihiyle etkileyici ve önemli bir şehir olan Doğu Kudüs.

  • Doğu Kudüs’te gezilecek yerler

Bazı kaynaklar, Filistin’in çoğu toprağı gibi, Doğu Kudüs’ü de İsrail toprakları arasında gösterebiliyor. Kudüs’ün batı bölümü de Batı Kudüs adıyla İsrail topraklarına bağlıdır. İşte Doğu Kudüs topraklarının içinde yer alan ve mutlaka görmeniz gereken yerler:

  • Eski Şehir
  • Tapınak Dağı
  • Kubbet-üs Sahra
  • Mescid-i Aksa
  • Kutsal Kabir Kilisesi



 

Ne yiyip içelim?

Filistin’de Orta Doğu Mutfağı’nın örneklerini göreceksiniz. Çok uzak ve Türk damak tadına uymayan bir mutfak değil Filistin Mutfağı. Shawarrma, falafel sandviç ve humus ülkede yemenizi tavsiye ettiğimiz tatlar arasında.

Nerede eğlenelim?

Filistin, yaşadıklarından dolayı pek eğlenceye açık bir ülke değil. Ülkede yapacağınız tarihi yürüyüşler ve turlar farklı bir deneyim olabilir.

Nerede konaklayalım?

Şehirde çok uygun fiyatlarla konaklamak mümkün. Burada düşündüğünüzden daha güzel konaklama noktalarıyla karşılaşacağınızdan emin olabilirsiniz. Doğu Kudüs’te konaklayabileceğiniz oteller arasında ise Legacy Hotel, National Hotel ve Azzahra Hotel var.

Alışveriş için nereye gidelim?

Ülkenin yerel dokularını meydanlardaki dükkanlardan bulabilirsiniz. Buradan alacağınız anı, tarihin bir yansıması olacaktır.

Filistin-4

Bunları unutmayın!

  • Eğer pasaportunuzda İsrail vizesi varsa ülkeye girişinizde sorun yaşanabilir.
  • Ülkede şebeke suyu ya da sokaklarda satılan buzlu su yerine ambalaj su tercih etmenizi öneririz.
  • Filistin sokaklarında Yahudilikle ilgili bir şey takmanız ya da bulundurmanız ülkede sorun yaratabilir.
  • Filistin’e giderken pasaportunuzun bir kopyasını yaptırmayı unutmayın. Ülkedeki Filistinli ve İsrailli polisler pasaportunuzu görmek isteyebilir. Böylece birini yanınıza alıp diğerini otelinizde bırakabilirsiniz.
  • Gece geç saatlerde dışarı çıkmamanız daha güvenli bir tatil geçirmenizi sağlayacaktır.
  • Temmuz ve ağustos aylarında çok sıcak olan ülkeye bu iki ayın haricinde her zaman gidebilirsiniz. Fakat Filistin bir savaş bölgesi olduğundan ve her an umulmadık bir durumla karşılaşma ihtimali yüzünden bu duruma karşı önlem almalısınız.

 

Önemli Bilgiler

Başkent: Ramallah  (idari), Kudüs (deklare)

Konuşulan Diller: Arapça

Para Birimi: Mısır Lirası, Yeni İsrail Şekeli, Ürdün Dinarı

Saat Farkı: 0

Telefon Kodu: +970

Summary
Yazı
Filistin-Acıyla Sulanmış Topraklar
Açıklama
Tarihe tanıklık etmek isteyenlerin her zaman aklında olan ama gitme cesaretini çok az insanın gösterebildiği (Savaş toprakları olduğundan haksız da sayılmazsınız.) Filistin, gelmek isteyen turistlere kapısını sonuna kadar açıyor.
Yazar
Etiketler

“Filistin-Acıyla Sulanmış Topraklar” için bir cevap

  1. büşra dundar diyor ki:

    Öncelikle bir çok seyahat sitesinin gezi rotaları arasına eklemediği tarihi,kültürel, politik çok fazla alanda değer taşıyan Filistin hakkında bilgilendirme yaptığınız için teşekkürler. Ancak bazı yanlış gördüğüm ve önem taşıyan noktaları düzeltmek istiyorum. Batı şeria,Kudüs ve İsrail’in büyük bölümünü gezmiş biri olarak, Filistin’de İsrail vizeniz YOKSA sorun yaşama ihtimaliniz çok yüksek.( İsrail vizesi ücretsiz ve kısa bir sorgulamadan sonra genelde sorun çıkarmadan veriyorlar). Batı şeria bölgesine Ürdün ve İsrail üzerinden geçişler oluyor. Ürdün’den geçiş yapsanız dahi Batı şeria’da bulunan ve İsrail askerleri tarafından kontrol edilen checkpointlerde size İsrail vizenizi soruyorlar. Özellikle Bethlehem , Hebron, Doğu Kudüs gibi duvara yakın şehirlerde bu kontroller daha sık oluyor.Bazı caddelerde yürümek için bile (Hebron- Shuhada street) pasaport vize kontrolü yapılıyor. Batı şeria’dan Kudüs’e geçişte de ( Qalqilya) sadece vizenizi görmek istiyorlar. Vize dışında, 1 ay boyunca o bölgede yalnız seyahat eden bir bayan olarak herhangi bir güvenlik sıkıntısıyla karşılaşmadım. Filistin’de Türk olduğunuzu belirttiğinizde zaten bütün kapılar açılıyor evinizde gibi hissediyorsunuz. İsrail’de sadece boynumda Arap harfleriyle adımın yazılı olduğu kolye nedeniyle ufak bir sıkıntı yaşamıştım Arap kadınlarına benzememin de etkisiyle. Ama elinizdeki pasaport bir nevi güvenceniz oluyor. Filistinli değilseniz güvendesiniz kısacası. Teşekkürler.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.