Ermenistan-Asya Desek Değil, Avrupa Desek O da Değil
Doğu ile Batı arasında köprü… Bu tabir sanıyoruz bir Türkiye, bir de Ermenistan için kullanılabilir. Ne de olsa benzer benzeri çekermiş. Bizi de Ermenistan’a çeken birçok faktör var.
Bir yanında Gürcistan, öbür yanında Türkiye, berisinde İran olmasına rağmen bir yandan da kendini Avrupalı hisseden bir kültür cümbüşü Ermenistan. Hem zamanında Sovyet Rusya’ya dahil olmuş hem de 300’lü yıllarda ilk Hıristiyan Devleti olma unvanını gururla sırtında taşımış. Tüm bunlar yetmezmiş gibi bir de sayısız imparatorluğun ve devletin yönetimine girmiş: Selçuklu, Pers, Bizans, Roma, Osmanlı… Gelin siz düşünün artık ülkedeki zenginliği.
Gidelim de nasıl gidelim?
Şimdi, Ermenistan’a yolculuk biraz nazlı ama yapacağınız tatil için kesinlikle değer. Başkent Erivan’a uçmak istiyorsanız İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Zvartnots Uluslararası Havaalanı’na uçuşlar bulunuyor, ancak bunlar çoğunlukla Kiev ve Moskova aktarmalı. Bir diğer uçuş alternatifi de Gürcistan’a uçup oradan Ermenistan’a geçmek. Bir kere Tiflis’e geldiniz mi gerisi çok kolay. Tiflis’ten Erivan’a kadar manzarayı izleye izleye keyifli bir yolculuk bekliyor sizi. Yataklı tren de tercih edebilirsiniz, otobüs ya da minibüsle de geçebilirsiniz. Konforumdan ödün vermem, derseniz o zaman bir taksiye atlayıp hızlıca Erivan’a yol alın.
İstanbul’dan otobüse binip direk Erivan’da inmek ise fantastik bir deneyim olabilir. Ankara, Erzurum ve Trabzon gibi başka illerden de otobüs seferleri mevcut. Erivan’a vardığınızda göreceksiniz ki, Ermenistan’ın diğer bölgelerine giden bütün yollar buradan geçiyor. Toplu taşımadan korkunuz olmasın.
Nereleri gezelim?
Ermenistan on bölgeye ayrılmış durumda ancak gezinizin başladığı ilk nokta başkent Erivan olacaktır. Burası aynı zamanda da ülkenin en kalabalık şehri. Erivan ve ikinci büyük şehri olan Gümrü’yü gezdikten sonra mutlaka ülkenin kuzey ve güney bölgelerini de ziyaret edin. Muhteşem doğasının içine gizlenmiş antik kilise ve manastırlarıyla oldukça etkileyici manzaralara sahip. Özellikle Sevan Gölü’nün etrafındaki bölge görmeye değer. Burada rüzgar sörfü bile yapabilirsiniz.
- Erivan’da Gezilecek Yerler
Şehre hakim olan pembe rengin sebebini merak ediyorsanız cevabını Sovyet Rusya mimarlarının kullandığı taşlarda bulacaksınız. Zamanında yapılan mimari yenilemeyle şehir yepyeni bir görünüm kazanmış ve hala o yılların görkemi devam ediyor. Ermenistan halkı yardımsever olmasıyla bilinse de, aranıza bir dil engeli girebilir, hazırlıklı olun. İngilizce bilme oranı düşük olsa da, az biraz Rusçanız varsa çok rahat edersiniz.
Erivan’daki önemli yerlerin çoğunluğu merkezde toplanmış durumda, o yüzden birçok yeri yürüyerek bile kolayca gezebiliyorsunuz. Listenizin başına aşağıdaki noktaları ekleyin, sonra “bilmedim, görmedim” olmasın.
- Opera Binası
- Mashtots Caddesi
- Mavi Camii
- Aşıklar Parkı
- Parajanov Müzesi
- Katoghike Kilisesi (Erivan’ın en eski kilisesi)
- St Sargis Vicarial Kilisesi
- Ulusal Sanat Galerisi
- Gümrü’de Gezilecek Yerler
Gümrü, ülkenin en büyük ikinci şehri. Bir zamanlar Rus Çarı’nın Güney Kafkasya karakolu olmasında dolayı da, şehre yayılmış binalar Erivan’a göre daha heybetli olabiliyor. Doğal olarak Rus kültürü de bu şehre oldukça belirgin bir hava katıyor. Gümrü’de nereler gezilmeli diye sorarsanız hemen söyleyelim:
- Şehir Meydanı (Oldukça büyük ve çeşmeler, restoranlar, küçük müzeler, bir kilise ve katedral göreceksiniz)
- Rus Kilisesi
- Ulusal Arkeoloji Müzesi
- Siyah Kale
Ne yiyip içelim?
Ermeni mutfağı ile bizim mutfağımız birbirinden ne kadar farklı olabilir ki? Biz yoğurt deriz, onlar matsun derler; biz cacık deriz, onlar okroşka derler… Bu böyle sürüp gider. Düşünsenize yaprak sarması ve lahmacun bile var. Kim kimi etkilemiş, hangi yemek hangi kültüre ait siz bunları unutun ve sofraya gelenlerin tadını çıkarın. Özgün bir şeyler isterseniz Khorovats ve Khash çorbasını deneyebilirsiniz. Burada yiyeceğiniz ekmeklerin de apayrı bir lezzeti olacağını unutmayın (Evet, lavaş da var!)
Nerede eğlenelim?
Eğer Erivan’daysanız seçeneğiniz bol. Güzel bir müzik ziyafeti çekmek isterseniz Opera Binası’ndaki oda müziği orkestralarına bakın. Ermenistan gece hayatının içine dalmak istediğinizde de şehir meydanının etrafındaki sokaklara göz atmanız yeterli olacak. Opera Club, Tochka Club, Bunker Club, Mama-Mia (karaoke bar) keşfinizin ilk noktaları olabilir. Calumet Ethnic Lounge Bar ise rahat atmosferiyle alternatif bir seçenek.
Nerede konaklayalım?
Erivan’da her bütçeye uygun konaklama seçeneği mevcut. İşin içine misafirperverlikleri de girdiği için, nereye giderseniz gidin en güzel şekilde ağırlanacağınızdan emin olabilirsiniz. Hostel sevenlerdenseniz, Erivan merkeze sadece 5 dk. uzaklıkta olan Grammy Hostel’i tercih edebilirsiniz. Fiyatlar 10-40 Euro arasında değişiyor. Bütçeniz biraz daha fazlaysa Armenian Royal Palace Hotel veya Mariott Otel şık bir tercih olacaktır.
Gümrü’de ise konaklama seçenekleri biraz daha kısıtlı. Ancak Alexandrapol Hotel Palace, Berlin Guesthouse ve bahçesi güllerle dolu olan Artush & Raisa, ilk kontrol etmeniz gereken yerlerden.
Alışveriş için nereye gidelim?
Erivan’da Opera Binası ile Cumhuriyet Meydanı’nı birbirine bağlayan Kuzey Bulvarı tam bir alışveriş merkezi. Yerel ürünlerden, ihtiyaç duyduğunuz ıvır zıvır şeylere kadar ne varsa burada bulabilirsiniz. Meşhur Ermeni halılarını ise Tumanyan’da bulabilirsiniz. Hatta burada kendi istediğiniz şekilde sipariş edip kişiye özel halınızı bile tasarlama imkanınız mevcut.
Bunları unutmayın!
- Havaalanından Erivan’a ulaşmak için otobüs kullanabilirsiniz (Opera Binası’nın önüne kadar geliyor) ancak daha hızlı bir ulaşım içi taksileri tercih edin. Bazen taksimetre açmamak için ısrar edebilirler, sakın kanmayın mutlaka açmaları gerek.
- Tiflis-Erivan arası keyifli bir tren yolculuğu yapabilirsiniz. 9 saat sürdüğü ve trende restoran olmadığını düşünürsek yanınızda yiyecek bir şeyler götürmeniz iyi olur. Yolculuk yataklı vagonlarla yapıldığı için rahat rahat uyuyabilirsiniz.
- Gürcistan sınırındaki Lori €Bölgesi’ni ziyaret edin. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Haghpat ve Sanahin Manastırları görülmeye değer.
- Ermenistan’ın İsviçresi kabul edilen Dilijan hem doğası hem de dağların ve ormanların içine gizlenmiş manastırlarıyla göz alıcı bir yer. Bisiklet ve yürüyüş yapabileceğiniz bu bölgeye mutlaka zaman ayırın.
Önemli Bilgiler
Başkent: Erivan
Konuşulan Diller: Ermenice, Rusça
Para Birimi: AMD
Saat Farkı:+1
Telefon Kodu: +374
Erivana gidiş aşağı yukarı tüm sayfalatda benzer şekilde yazıyor. Fakat erivandan dönüş bilgisi pek yok. Yani direk trabzona erzuruma vs giden bi otobüs bulabilir miyiz.maksat Yeniden tiflise dönmemek
Erivan’dan araç ile yolculuk yaparak Türkiye’ye dönmek isterseniz otobüsle direk İstanbul’a gelebilirsiniz.isterseniz uçak ile İstanbul’a gelebilirsiniz.ermenistan İran .veya Gürcistan Türkiye yapabilirsiniz.her türlü seçenek var.
..
Bende çok büyük bir Ermenistan merağl var ve bu ateş gibi yanlyor orayl gezmek kültürünü yaşam ve insanlarln gormeği çok istiyorum yanlbaslmzda ama anlamadlģlm neden gitmekten korkuyoruz kendi araclmla gitmek itiyorum ama sonuçta ben Türküm orda nasıl korkmadan güvenli geze bilirim
Bir Ermeni olarak söylüyorum zerre korkunuz endişeniz olmasın.Türk olduğunuzu söylediğinizde sizinle Azeri Türkçesiyle Türkçe konuşmaya çalışanlar dahi olacaktır.Sıkıntı yaşayacağınız tek husus biraz paraya meraklı olmaları.Taksiciler ve polislere hangi milletten olursanız olun turist olduğunuzu anladıklarında bir miktar fazladan para ödemek durumunda kalabilirsiniz.Bizde olandan pek farklı değil kısacası.Sınırda vizenizi alır herhangi bir Anadolu şehrinde dolaşır gibi dolanabilirsiniz.