Bosna Hersek-Hüzün, Hıdrellez ve Yeniden Doğuş

90’lı yıllara damgasını vuran acıları, ağıtları ve dinmeyen feryatları ile Bosna Hersek, tüm dünyayı insanlığından utandıran bir ateş çemberlerinden geçmesine rağmen küllerinden doğmayı bildi. Bugünlerde geçmişin yaralarını sarmasının yanında, göğsünde sakladığı güzellikleri tüm dünyayla paylaşmaya hazır bir turizm cenneti olan Bosna Hersek’e yapacağınız bir hafta sonu kaçamağı ruhunuzda pek çok şeyi değiştirebilir. Dahi müzisyen Goran Bregovic’in muhteşem bestesi ‘’Ederlezi’’ eşliğinde okumanızı tavsiye ettiğimiz bu yazıda, 2. evimiz Bosna Hersek’in cömert güzelliğinden bahsedeceğiz!

Gidelim de nasıl gidelim?

Ortalama 1 saat 40 dakikalık uçuşlarla ulaşılabilen Bosna Hersek’e THY ve Pegasus’un karşılıklı düzenlediği tarifeli uçuşlarla gidebilirsiniz. Uçak biletinizi seyahatinizden birkaç hafta önce almanız halinde, seyahatinizi çok daha ucuza getirebileceğinizi söylememize gerek yoktur herhalde?

Nereleri gezelim?

Balkan ülkelerinin genelinde olduğu gibi ‘’içinden nehir geçen’’ şehirlerle süslü Bosna Hersek, çiçekli çayırlar ve gür ormanlarla dolu. Bitki örtüsü ve tertemiz havası ile ziyaretçilerini mest eden Bosna Hersek, şehir yaşamını doğaya entegre ederek muhteşem bir doğa ve kültür turizmi merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Saraybosna’da gezilecek yerler:

Makus talihini kırıp acılarla dolu geçmişini geride bırakan Saraybosna, 1950’lerin Türkiye’sini anımsatan naif ve el değmemiş görünümü, her daim gururlu ve gülümseyen insanları ile gerçeklik algınızı değiştirecek bir masal kent gibi. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış ve bu uygarlıklardan kalan kozmopolit özelliğini hala koruyan Saraybosna, her köşesinde bir keşif gizleyen şirin bir başkent.

  • Başçarşı
  • Ferhadiye Caddesi ve Sebil (Saraybosna’nın İstiklal Caddesi)
  • Gazi Hüsrev Bey Camii
  • Saat Kulesi
  • Gazi Müsrev Bey Medresesi (Kurşunlu Medrese olarak da biliniyor)
  • Umut Tüneli (Savaş müzesi)
  • Latin Köprüsü
  • Morica Han (Savaş sonrası Saraybosna’da ayakta kalan tek tarihi han)
  • Saraybosna Kent Müzesi
  • Ali Paşa Camii
  • Bosna Ulusal Müzesi
  • Svrzo Evi
  • Mostar Köprüsü

Ne yiyip içelim?

Balkanlar deyince akla taze ve lezzetli et yemekleri, enfes yemekler ve tabii ödenecek sembolik hesaplar gelir! Hal böyle olunca Saraybosna’da yemek için mekan mekan dolaşmamak bu şehrin sunduğu nimetlere haksızlık olur. Saraybosna’da her yer köfteci ama Zeljo kesinlikle gönüllerin birincisi. Has Saraybosnalıların tercihi Zeljo, siparişlere yetişmek için aynı sokağa iki mekan birden açmış. 5, 10, 15 köftelik porsiyonlardan 10′lu olan gayet aç bir insanı rahatça doyursa da, yok ben çıldıracağım diyorsanız 15′liye yürümekten çekinmeyin. Köfteden sıkılırsanız Bistro Avlija’da kuru et yemek gurme işi bir alternatif olabilir. Saraybosna’da mutlaka yemeniz gereken bir diğer şahane ise ‘’burek’’ yani börek! Buregdzinica Sac adlı börekçide en ama en lezzetlisini bulabileceğiniz burek son derece ucuz ve doyurucu bir seçenek.

Nerede eğlenelim?

Saraybosna’da gece hayatının özeti: çok güzel kızlar, çok yakışıklı erkekler ve çok eğlenceli mekanlar! Şimdiden ‘’Kısa kes de mekan ismi ver!’’ dediğinizi duyar gibiyiz. Az ama öz mekanı bulunan Saraybosna’da gece hayatı Zelenih Beretki üzerindeki mekanlarda başlıyor. City Lounge ve City Pub ısınma turları atılacak en güzel mekanlar. Gecenin ilerleyen saatlerinde ise bir sokak ötedeki Muvekita’da bulunan Cheers Pub’da ortalık hareketlenmeye başlıyor. Kapıda takılan kalabalığı yarıp içeri girebilirseniz kısmen Boşnakça kısmen İngilizce çalan yerel rock gruplarını dinleyebilirsiniz. Yine aynı sokakta bulunan The Old Bell Pub‘da da caz dinleyip, sokakta gelen geçeni izleyerek sosyalleşebilirsiniz.

Nerede konaklayalım?

Saraybosna’da savaş sürerken gazetecilerin konakladığı ve kurşun delikleri ile dolu dış cephesi ile anımsanan Holiday Inn, bugünlerde artık en turistik konaklama seçeneği. Konaklamaktan daha çok yeme-içme ve keşfetmeye para harcamak isteyen meraklılara önereceğimiz ucuz ve bakımlı hosteller de yok değil elbette. Gecelik oda fiyatları 20 TL’den başlayan Hostel City Center, Haris Youth Hostel, Hostel Old City ve Hostel Kod Keme varken başka otel aramanıza bile gerek yok.

Alışveriş için nereye gidelim?

Saraybosna sokakları tam bir seyyar satıcı cenneti! Yani Bosna Hersek seyahatiniz boyunca siz alışverişe gitmiyorsunuz, adeta alışveriş size geliyor! El emeği göz nuru birçok hediyelik eşya satan Saraybosnalı kadınlardan satın alacağınız süs eşyaları ile sevdiklerinizi sevindirebilirsiniz. Özellikle Başçarşı bölgesinde kurulan sokak pazarlarında da sadece meyve sebze değil, yine el yapımı ürünler ve koleksiyonluk ikinci el eşyalar bulmak memnun. Fakat bu pazarlara sabah erken saatlerde gitmenizde fayda var. Modern alışveriş merkezlerinden sıkılanlar için Novi Grad iyi bir alışveriş imkanı sunabilir.

Bunları unutmayın!

  • Bosna Hersek’te restoranda, takside veya sokakta İngilizce konuşmak için hiç kasmayın. Türkçe konuşarak kendinizi ifade etmeniz neredeyse garanti.
  • Bosna Hersek’te alışveriş yaparken mutlaka pazarlık yapın. Çünkü Bosnalı satıcılar, fiyatları pazarlık payını hesaba katara koyuyor.
  • Saraybosna’da gezerken taksi kullanmak yerine araba kiralamayı ya da tramvay ağını kullanmayı tercih etmenizde fayda var.

 

Önemli bilgiler

Başkent: Saraybosna

Konuşulan Diller: Boşnakça, Sırpça, Türkçe

Para Birimi: Konvertibıl Mark

Saat Farkı: -1

Telefon Kodu: +387

Summary
Yazı
Bosna Hersek-Hüzün, Hıdrellez ve Yeniden Doğuş
Açıklama
Dahi müzisyen Goran Bregovic’in muhteşem bestesi ‘’Ederlezi’’ eşliğinde okumanızı tavsiye ettiğimiz bu yazıda, 2. evimiz Bosna Hersek’in cömert güzelliğinden bahsedeceğiz!
Yazar
Etiketler

“Bosna Hersek-Hüzün, Hıdrellez ve Yeniden Doğuş” için bir cevap

  1. […] giderim ki?” ve de”Gitmişken güzelce gezeyim” diyenlerdenseniz sizi vizesizgeziyorum.com’un detaylı mı detaylı Bosna Hersek sayfasını incelemenizi […]

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.