- Ülke: Kırgızistan
- Şehir: Bişkek
- SEN DE Paylaş
- 19 Nisan 2017
Hiç bilmediğimiz bir yere gitmeden önce bolca araştırma yapar, sokaklara, insanlara kadar inceleriz. Bazılarının, yetiştiğimiz kültüre çok uzak olduğu hemen belli eder kendini. Bazılarını ise yıllardır tanıyormuşuz gibi hissederiz. İnsanları o kadar sevecen o kadar “seni tanıyorum’’ gibi güler ki fotoğraflarda, o ülkeye ışınlanmamak için zor tutarsınız kendinizi. İşte, ışınlanmanın hemen keşfedilmesi için dilekler dilememize neden olan bir ülke: Kırgızistan! Hatta o kadar bizden biri gibi hisettik ki Air Manas ekibinden birileri şehri dolaşmamıza katkı sağlayacağı için akışına bırakacağımız bir vizesiz destinasyon bizi bekliyordu. Biz derken bilirsiniz normalde hep tek başıma giderim ama bu sefer çok değerli sanat yönetmeni arkadaşım Şakir Yıldırım‘ı da davet ettim ve maceraya atıldık!
Orta Asya’da denize kıyısı bulunmayan ülkelerden biri olan Kırgızistan’ın tarihi çok eskilere dayanıyor. 840 yılında Uygur Devleti’ni yıkarak kendi devletini kuran Kırgızların tarihte önemli bir şekilde var olmaları böylece başlamış. Uygurlar’ı yıktıktan sonra bugünkü topraklarına yerleşen halk, o günden beri bu topraklarda. Sovyetler döneminden aktif bir şekilde etkilenen Kırgızistan, bunu da kendi lehine çevirmeyi başarıp eğitim seviyesini yükseltmiş. Göçebe bir toplum olduklarından eğitime önem vermeyen Kırgızlar’ın okuma yazma oranı böylelikle artmış. “Bizden biri’’ gibi hissetmek için yüzlerce sebebiniz olan Kırgızistan maceramıza başlıyoruz!
Pegasus Havayolları’ndan Bişkek uçak bileti alıp , 2 Mart 2017 21.15’teki PC702 sefer sayılı SAW-FRU uçağıyla ve harika bir kabin ekibiyle 5 saat 50 dk’lık yolculuğumuz ardından Kırgızistan’ın başkenti olan Bişkek’e ulaştık. Bu arada uçağımızda Hindistan’a gitmek isteyen büyük bi ekip vardı. Kabin memuruna sorduk neden Bişkek’e geldiler diye çünkü gerçekten ilginç geldi. Sonra anladık ki Pegasus, Bişkek aktarmalı Delhi’ye uçuyormuş. Bir yaşımıza daha girmiş olduk 🙂
Havalimanında Air Manas ekibinden bizleri bekleyen Nurlan ve Ulan ile tanıştık. Maceramızın onlarla çok daha eğlenceli bir hal aldığını önceden söyleyeyim 🙂
Havalimanına indikten ve ekip ile tanıştıktan hemen sonra en büyük ihtiyacımız olan sim card için Beeline GSM servisine gittik. Çıkışta hemen sağda yer alan servis merkezinden yaklaşık 100 SOM karşılığında 5GB’lık internet paketimi satın almış olduk. SOM ile TL arasında yaklaşık 19 kat olduğunu da önceden belirtelim efenim 🙂
Otelimize yerleşip biraz dinlendikten ve enerjimizi topladıktan sonra hızlıca yola koyulduk. İlk durağımız ise şehrin merkezi olan Ala-Too Meydanı oldu. Gittiğimiz gün ise her yerde Kırgızistan bayrağı dalgalanıyordu. Nurlan ve Ulan Türkçe bilmiyor eee biz de Kırgızca bilmiyoruz ama seyahatimizin ilk ve son anlaşamadığımız konuşmasını orada gerçekleştirdik ve her şeye rağmen o gününün Kırgızların bayrak bayramı olduğunu anlayıp bi ohhh çektik 🙂
Bu arada nerede konaklayalım derseniz Bişkek’te çok uygun fiyatlara konaklayacağınıza emin olabilirsiniz. Konaklama için otel ya da kiralanan odaları/ evleri tercih edebilirsiniz. Oteller genel olarak ucuz olsa da ev ya da oda kiralamak, konaklama bütçenizden daha az harcamanızı sağlayacaktır. Eğer Bişkek’te bir otelde konaklamayı tercih edecekseniz Ambassador Hotel, Bishkek Boutique Hotel ve Futuro Hotel ilk tercihleriniz arasında olabilir.
Şehir merkezini hızlıca dolaştıktan sonra bir sonraki durağımız Bişkek’in meşhur pazarı olan “Osh Bazaar” oldu. Burada ortam Türkiye’deki eski pazarları aratmayacak cinsen kalabalık ve bi o kadar da sağınıza solunuza dikkat etmeniz gereken bir ortam. Eski bir polis olan Nurlan sürekli bizi kolluyordu, bu anlamda sizlerde giderseniz eğer etrafı kolaçan etmenizi tavsiye ederim.
Keşfetmek için öncelikle büyük bir cesaret ve arkasından gerçekten deli olmak gerekir. İşte biz de tam olarak bunu yaptık ve kar lastiği bile olmayan aracımızla dağları tepeleri aşana kadar yolumuza devam ettik. Turistik yerleri gezmek yerine daha yerel ve daha doğal yerleri gezmeyi tercih ettik. İşte o yerlerden harika kareler ile sizi baş başa bırakıyorum :
Her keşfin sonunda güzel bir yemek olmazsa olmazdır. Yine akışına bıraktığımız bir anda Ulan bizi çok güzel bir yere götüreceğini söyledi ve dağların,vadilerin arasından geçip adıyla alakası olmayan “Taverna 12 Kaminov” ya götürdü. Kar üzerimize ince ince yağarken, hava da -10 dereceleri bulmuşken şömine başında yöresel Kırgız yemeklerinin sıcaklığını hayal dünyanıza bırakıyorum 🙂
Nereleri gezelim?
Kırgızistan’ın geneli dağlık ve kırsal. Moğolistan’da olduğu gibi, bu ülkenin kırsal bölgelerinde de, hala göçebe yaşayan ve çadır kuran insanlar var.
Doğal güzellikleriyle, tarihiyle ve insanlarıyla kalbinizi çalacak olan Kırgızistan’da mutlaka gezmeniz gereken yer ise başkent Bişkek.
İşte gezimizin eğlence ve macera dolu videosu
- Bişkek’te gezilecek yerler
Asırlara dayanan tarihiyle, doğal güzellikleriyle, yakın kültürüyle gezmemiz, görmemiz, keşfetmemiz gereken çok şey var Bişkek’te. Orta Asya’ya dönmeye hazır olun. İşte, Bişkek’te mutlaka görmeniz gereken yerler: ( Bold olarak işaretlediğim yerleri görmeden kesin ama kesin dönmeyin! )
- Erkindik Statue
- Ala-Archa Gorge
- State History Museum
- Mikhail Frunze Museum
- Aaly Tokombaev House Museum
- Manas Museum
- Geological and Mineralogical Museum
- Panfilov Park
- Museum Of Fine Arts
- Central Mosque
- Tower with Chimes
- Zoological Museum
- Archaeological Museum
- Holy Resurrection Cathedral
- Rukh Ordo
- Issyk Kul ( Issık Gölü )
- Karakol
- Jeti-Oguz Canyon (Seven Bulls Rocks)
Ne yiyip içelim?
Kırgızistan Mutfağı, Moğolistan ve Kazakistan gibi ülkelerle benzerlik gösteriyor. Avcı bir geçmişi olan bu ülkede de etin yeri çok ayrı. Yoksul halk arasında ise sebzeli sulu yemekler çok yaygın. Bu sulu yemeklerden en yaygınları ise maksım ve cayma. Geleneksel içecek olan kımız ve özel çayları kuurma çay, eğer denemediyseniz mutlaka denemeniz gereken içecekler. Kırgızistan Mutfağı’nda denemeniz gereken diğer tatlar ise Kırgız pilavı, beşparmak ve sansa. Cafe Faiza ve Supara da, Bişkek’te mutfak kültürünün lezzetli bir şekilde içine girmenizi sağlayacak restoranlar.
Nerede eğlenelim?
Kırgızistan gece hayatının, çok iyi olmasa da, orta düzeyin biraz üzerinde eğlence sunduğunu söyleyebiliriz. Bişkek’te gidebileceğiniz mekanlar arasında Nightclub Kreml, Bar Navigator, Live Bar ve Pinta Bar var.
Bunları unutmayın!
- Kırgızistan’da kredi kartı çok nadir kullanılıyor. Bu yüzden harcama yapacağınız yere nakit parayla gitmeniz önemli.
- Dövizlerinizi esnaflarda bozdurmamanızı öneririz, bu sizi kimi zaman zarara sokabilir.
- Kışların çok soğuk yazların ise çok sıcak geçtiği bu ülkede mart ve nisan aylarında görülen yoğun yağmurlar nedeniyle heyelanlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenlerle, ülkeye gitmek için en uygun aralık olan, temmuz ve ekim ayları arasını tercih edebilirsiniz.
Önemli Bilgiler
- Başkent: Bişkek
- Konuşulan Diller: Kırgız Türkçesi, Rusça
- Para Birimi: SOM
- Saat Farkı:+3
- Telefon Kodu: +996
Merhabalar efendim, Kırgızistan’ı çok ama çok merak ediyorum, yazınıza göz attım çok güzel bir aktarım olmuş keyifle okudum. Öncelikle kendimi tanıtayım. Uludağ üniversitesi son sınıf iktisat okumaktayım. Çorumluyum ve 24 yaşındayım. Daha önce hiç yurtdışına çıkmadım ve ülke dışına çıkmayı o kadar istiyorum ki anlatamam. Görmem lazım diye düşünüyorum. Gitmediğim taktirde ömür boyu kendimi kapalı bir kutunun içinde yaşamış gibi hissedeceğim. Bundan dolayı ilk olarak Türki devletlere gitmem daha doğru olur diyorum. Hem fazla yabancılık çekmeyeceğim hemde biraz daha öğrenci işi olmuş olacak 🤗 ( Ucuz yollu ) Size soracağım bir kaç soru var. İlk olarak vizem pasaportum hiçbir şeyim yok almam gerekiyor mu? İlk 1-2 hafta otelde konaklarım daha sonra manas üniversitesinden Türk öğrenci arkadaşlarla geçebileceğimi ümit ediyorum. İndiğimde herhangi bir başvuru yapmam gerekiyor mu? En azından 1-2 ay kalmam için part-time bir iş bulsam o esnada biraz olsun halkın kültürünü neye önem verdiklerini aradaki benzerlikleri çözebilirim. Yardımcı olabilir misiniz?
Kırgızistan’a seyahat edecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 1 ay süreyle vizeden muaftır. Ama tabiki pasaportunuzun olması gerekli. Ayrıca Ülkeye girdiğiniz andan itibaren 5 iş gününden (Cumartesi-Pazar sayılmıyor) fazla kalacaksanız, polise gidip kalacağınız yeri belirtiyorsunuz. Eğer bunu yapmazsanız ülkeden çıktığınızda 10.000 Som (yaklaşık 520 TL) ceza ödeyebilirsiniz. Ülkeyi çözene kadar 1 ayınız biter part time olarak çalışabileceğinizi sanmıyorum.
Merhaba ben 10 gün kalacağım polise gitmek derken neyi kastediyorsunuz. Devlet Kayıt Hizmetleri Başkanlığı deniyor. Bu neresi? Bunu aşamak için 3 gün Bişkek 4 gün Almatı 3 gün tekrar Bişkek yapsam olur mu?
Bir de kredi kartı otellerde de mi geçmiyor? Lütfen acil cevap bekliyorum tşk..
harika site