Bir Seyyahın Kaçınması Gereken 10 Hatalı Davranış
Küçük bir iş gezisi, sıkıca hazırlanılmış bir dünya turu ya da kendinizi ödüllendirmek için çıktığınız 10 günlük bir seyahat; hangisi olursa olsun seyahatin her hali çok güzel, her hali insana mutluluk verici. Yalnız büyük bir hevesle hazırlanılan seyahatlerde, tam da hazırlık aşamasında akıldan çıkarılmaması gereken bir kural var ki o da sakınılan göze çöp batma ihtimali. En ufak bir ihmal bile bütün planınızı alt üst edip, moralinizi bozabilir. Biz de siz böyle sorunlar yaşamayın, önleminizi önceden alın diye düşündük ve size bununla ilgili bir liste yaptık, buyurun:
Pasaport Başvuru-Yenileme İşlemlerini Ertelemek
Pasaporta başvurmak ya da pasaportunuzu yeniletmek için illa ki seyahate çıkacağınız zamanın gelmesini beklemeyin çünkü bazen işler pek de umduğunuz, planladığınız gibi gitmeyebilir. Ayrıca pek çok ülke pasaportunun süresinin dolmasına 6 aydan daha az kalan kişilere vize vermiyor. Unutmayın ki vizeli de gezseniz, vizesiz de gezseniz pasaporta her durumda ihtiyacınız var. Son dakika gollerine dikkat.
Kontrol Etmeyi Atlamak
Yanınızda mutlaka olması gerekenleri önceden bir liste haline getirin. Sonrasında da bunların hepsini hazırlayıp masanızın üzerine bırakın ve bir tane ağzı kilitli orta boy plastik poşetlerden edinip içine koyun. Buna ilaçlarınız ve şarj kablonuz da dahil. Listenizi elinize alıp poşete koyduğunuz her belgenize tik atın, artık bütün belgelerinizi hazırladığınıza eminsiniz ve hepsi derli toplu bir yerde. Hatta bu belgelerinizin birer kopyasını fotokopi halinde ve taratarak mailinizde saklamanız yararınıza olacaktır.
Yanınıza Gereğinden Fazla Eşya Almak
Uzun süreli seyahatlerde bile küçük boy bir bavul ya da seyahat boy bir sırt çantası çok rahat işinizi görür. Yanınıza alacaklarınızı düşünürken neleri kullanacağınızı düşünün, neleri kullanabileceğinizi değil. Çünkü çok yüksek bir ihtimalle “ya kullanmam gerekirse” diye çantaya attığınız eşyalarınıza hiç ihtiyacınız olmayacak. Hatta çantanızı hazırladıktan sonra çok fazla kullanacağınızı düşünmediğiniz, ihtiyaç duyarsanız da gittiğiniz yerde uygun fiyata bulabileceğiniz eşyalarınızı da eleyebilirsiniz.
Kalacağınız Yerin Merkeze Çok Uzak Olması
Ucuz olsun diye şehir merkezine çok uzak yerlerde kalmayı tercih ederseniz gerek ulaşım masrafları gerek yolda harcadığınız zaman derken astarı yüzünden pahalıya gelebilir. Bu yüzden 3 kuruş fazla olsun keyfiniz yerinde olsun.
Araştırma Yapmayı Önemsememek
Herkes gideceği yeri araştırır, mutlaka fikri vardır. Ancak bu araştırmayı ne kadar kapsamlı yapar? Ülkelerin gelenekleri de önemlidir. Japonya’da bahşiş hoş karşılanmaz mesela, bunu biliyor muydunuz? Oh ne güzel vizesiz Japonya gezisi yapıyorum derken bir anda uçan tekmeyle oturduğunuz restorandan dışarı atılmak da var.
Gelmişken Her Yeri Göreyim Derdine Düşmek
Burada şunu yemezsem olmaz, şu müzeye girmeden dönülmez, tarihi yerlerin hepsini görmezsem ne anlamı var gibi düşüncelerle nefes nefese bir seyahat geçirmektense keyfini çıkara çıkara gezmek daha hoş olabilir mesela sizin için. Kendinizi rahatlatın, kafanızda kurduğunuz planı gerçekleştiremediniz diye üzülmek yerine olayların akışına bırakmayı deneyin. Zaten beklenmedik anda gelişen anlar daha keyifli değil midir?
Savurgan Olmak
Paranız sizi yönetmesin, siz parayı yönetin. Seyahate çıkmadan önce belli bir bütçe ayırıyorsunuz ve üç aşağı beş yukarı seyahatte harcadığınız para bu kadar oluyor. Ancak bu miktarın üstüne çıkarsanız geri döndüğünüzde sıkıntılı zamanlar geçirebilirsiniz ya da dönüşünüz sıkıntılı olmasın diye seyahatinizi yarım yamalak tamamlayabilirsiniz. Bu nedenle her zaman elinizdeki parayla ne kadar daha fazlasını yapabilirsiniz onu hesap edin. Ayrıca turistik noktaların etrafındaki mekanlardan, restoranlardan uzak durmaya çalışın çünkü bunların fiyatları çoğu zaman diğerlerinden daha tuzludur.
Yol Tarifini Tek Bir Kişiye Sormak
En azından bir kere de olsa çoğumuz yanlış adres tarif etmişizdir hayatımızda, insanlık hali sonuçta. Seyahate çıktığımız yerde de bize sorduğumuz yeri yanlış tarif edebilirler. Bu nedenle sorduğumuz ilk kişiyi dinleyip yola koyulmak yerine, işimizi garantiye alıp çevredeki birkaç kişiye daha sormakta fayda var.
Transit Uçuşlar Arası Süreyi Kısa Tutmak
Havaalanında bekleyerek zaman kaybetmeyeyim derken bütün seyahat planınızı baştan sona değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Uçağınız gecikebilir, havaalanı çok büyük olabilir gidip geldiğiniz mesafeler vaktinizi alabilir, fazla kalabalık olabilir, bavulunuz kaybolabilir ve siz uçuşlarınız arasındaki süreyi kısa tutarsanız bunlar yüzünden uçağınızı kaçırabilirsiniz. Bu nedenle uçuşlarınız arasında en az 2 saat vaktiniz olsun ki hiç strese girmeyin.
Üzerinizde Çok Fazla Para ve Değerli Eşya Taşımak
Üstünüzde bir ATM’den başka bir ATM’ye ulaşabilecek kadar para taşımanız yeterli. Hiç tanımadığınız bir ülkedesiniz, karşınıza her an farklı bir şey çıkabilir. Mesela turist seven hırsızlar gibi. Paranızı üzerinizde 3-4 farklı yere paylaştırın, tişört altına giyilen askılı cüzdanlar da iyi birer seçenek olabilir bunun için. Pahalı saatinizi, göz kamaştıran kolyenizi, elma logolu eşyalarınızı kullanmayı çok seviyorsunuz, belki de size şans getiriyor. Ancak seyahatinizde bunlardan taviz verebilirsiniz diye düşünüyoruz en azından çok kalabalık ortamlara girerken.
Bir Cevap Yazın