Beyaz Rusya-İlle de Belarus olsun, gönlüm eğlenceye doysun

Beyaz Rusya olarak da anılan Belarus, ismini her yerin pür-i pak olmasından alıyor olmalı zira sokaklar şaşırtıcı derecede pırıl pırıl. 2. Dünya Savaşı’nda Alman işgaline maruz kalmasından dolayı %80’i yıkılan kent adeta yeniden yapılmak zorunda kalmış. Şehrin böyle muazzam bir şekilde kurgulanması, geniş caddeleri ve göz alıcı peyzaj düzenlemelerini beraberinde getirerek rahat ve keyifli bir kent ortaya çıkarmış.

Belarus’un denize kıyısı yok diye kendi kendinize hayıflanmayın çünkü bu kentin hemen hemen yarısına yakını orman diye niteleyebileceğiz yeşil alanlardan oluşuyor. Şehrin birçok yerinde görülen sanat eserleri ve çiçeklerle süslenmiş parklar, ideal buluşma noktaları ve huzur dolu yerler olduğundan hem yerli halkın hem de turistlerin yoğun ilgisini görüyor. Sıfıra yakın olan suç oranı ülkede resmi polisten çok olan sivil polisle sağlanan güvenliğin ne kadar ön planda tutulduğuna işaret eden bir gurur kaynağı.

beyaz-rusya-belarus

Gidelim de nasıl gidelim?

Haziran 2014 itibariyle Belarus’a vizenin kalktığını bilmeyenlere buradan iftiharla duyuralım. Ülkenin Minsk’teki uluslararası tek havalimanına, çok ekonomik olmasa da haftanın 4 günü Türk Hava Yolları’nın, 3 gün de Beyaz Rusya Havayolu Belavia’nın direkt uçuşu var. Zaman sıkıntısı yaşamayanlar aktarmalı olarak daha uygun fiyatlı bilet bulabilirler. Şehrin merkezine 42 km uzaklıktaki havayolundan taksiye binecekler sıkı bir pazarlık yapmadan talep edilen ücrete razı olmasınlar. Diğer bölgelerin büyük şehirlerine gitmek için trenle rahatlıkla ulaşım sağlanabilir.

Nereleri gezelim?

Vitebsk, Brest, Gomel, Mogilev, Grodno ve başkent Minsk olmak üzere 6 bölgeye bölünmüş olan Belarus, neredeyse kusursuz bir şehir planlaması, çevre düzenlemeleri ve yenilikçi mimari örnekleriyle harmanladığı sanata verdiği değer ile ve otantik köy evlerinin olduğu yemyeşil kırsal alanların çevrelediği gölleri ile gidilmesi ve gezilmesi gereken bir ülke.

 

  • Minsk’te Gezilecek Yerler

Başkent Minsk’te, devasa bir elması andıran ve fütüristik mimari örneği olan 25 katlı Milli Kütüphanesi, içinde 14 milyondan fazla kitap bulundurmasıyla tam bir Belarus kültür deposu.  Dünyanın en ilginç mimari eserler listesinde yer alan yapının gece aydınlatmasının büyüleyici şöleninden etkilenmemek çok zor.

 

  • Aleksandrovsky Meydanı ve Oktyabrskaya Meydanı,
  • Francyska Skaryny Caddesi
  • Hükümet Binası ve Sendikalar Kültür Sarayı,
  • Ulusal Tarih ve Kültür Müzesi,
  • Kutsal Ruh Katedrali, St. Peter ve Paul ve Aleksandr Nevsky Kilisesi, St. Simon ve Elena Kilisesi,
  • GUM Alışveriş Merkezi,
  • Traetskae Pradmestse (tarihi semt),
  • Gözyaşları Adası

 

  • Brest’te Gezilecek Yerler

 

Polonya sınırına doğru geldiğinizde rengarenk ahşap evler saracak etrafınızı. İşte bu sevimli mi sevimli şehrin adı Brest. Sokakları bile tarihi olan kente ulaşmak içi ise Minsk’ten kalkan bir trene atlamanız yeterli. O kadar fazla sefer var ki, birini kaçırsanız diğeri hemen peşi sıra geliyor. Hazır gitmişken aşağıdaki yerleri de görmeyi ihmal etmeyin.

 

  • Brest Kalesi ve Müzesi
  • Dünya Savaşı Anıtı
  • Lenin Heykeli
  • Brest Tarihi Müzesi
  • Nikalaivsky Kilisesi
  • Brest Kent Parkı
  • Çalınmış Sanat Eserleri Müzesi

Ne yiyip içelim?

Belarus’un sofraları her ne kadar tipik bir Rus mutfağı gibi görünse de, Avrupa lezzetlerinden de etkilendiği anlaşılıyor. Birçok ülkenin damak tadına hitap eden restoranlarda özellikle hafta sonları için önceden rezervasyon yaptırmanız yerinde bir karar olur. Oldukça ekonomik olan menülerdeki yemekler genellikle et ağırlıklı ve patatesin envai çeşit versiyonları ve mantarlarla bezeniyor. Et yemeklerinde ağırlıklı domuz eti kullanıldığını hatırlatır, Türk restoranlarına da uğramanızı tavsiye ederiz.

Denemeniz gerekenler yöresel yemeklerin başında Machanka, yani güveçte yapılan mantarlı ve kremalı etten geliyor. Krupenya ise eşsiz lezzetli mantar çorbası. Mantıya benzeyen Pelmeni de epey tanıdık gelebilir. Ama en çok yenilen favori yöresel yemek bizim mücverin tadındaki Draniki.

Eğer Tolstoy’un Savaş ve Barış’ını ya da Dostoyevski’nin Karamazov Kardeşler’ini okuduysanız, hikayelerde sıklıkla adı geçen Kvas’ın milli alkolsüz malt içecekleri olduğunu belirtelim.

Nerede eğlenelim?

Sakin ve huzurlu atmosferiyle gün içinde kafelerde ve parklarda süren yaşam, gecenin gelmesiyle önce pub’lara taşınıyor. İlerleyen saatlerde ise insanlar sabaha kadar süren yüksek dozda eğlence için gece kulüplerine akın ediyor. Eğlenmeyi o kadar seviyorlar ki, burada günün pek de bir önemi yok. Birbiriyle yarışan çok sayıda mekanın arasından sıyrılan Juravinka, Next, Madison ve Overtime Club, Belarus’ta etkisinden uzun süre çıkmakta zorlanacağınız yerler. Brest’te Discotheque ve La Suite Vitesbsk’de Energy, Mustang ve Vegas Club da tercih edilebilir.

 

Nerede konaklayalım?

Belarus’taki otellerin çoğunluğu devlete ait.  Diğer Sovyet Rusya coğrafyasındaki ülkelere nazaran konaklamanın pek de ekonomik olduğunu söyleyemeyeceğiz, çünkü otellerin gecelik fiyatları 60-200 dolar arası değişiyor. Victoria, Orbita, Minsk, Yubileyn gibi 4 yıldızlı oteller ülkeye göre makul denebilecek fiyatlarda ortalama bir hizmet veriyor. Rahatınıza düşkünseniz daha lüks olan Crown Plaza ve Europa gibi 5 yıldızlı oteller beklentilerinizi daha yüksek bir rakama karşılayacaktır.

Alternatif olarak ise, günlük veya haftalık kiralanan mobilyalı evler daha avantajlı bir konaklama imkanı sunuyor. Yaygın olarak şehir merkezine yakın yerlerde bulabileceğiniz bu evler ne kadar donanımlı olduğuna, büyüklüğüne ve kalacağınız gün sayısına göre günlük ortalama 40-160 dolar arası kiralanabiliyor.

 

Alışveriş için nereye gidelim?

Belarus’ta büyük caddeler ve meydanlar üzerinde yan yana sıralanmış büyüklü küçüklü birçok mağaza var. Ama genelde büyük alışveriş merkezlerinin bünyesinde toplanmış. İşletmesi devletin elinde olan eski alışveriş merkezlerinden Nimiga, Gum ve Sun, cazip fiyatları ve zengin ürün seçenekleriyle ticaretin daha yoğun yapıldığı yerler. El yapımı hediyelik eşyalar, dekoratif tabak ve tabii ki meşhur tahta bebek matruşka alınacaklar arasında ilk sırada bulunuyor.

Bunları unutmayın!

  • Belovejskiy Milli Parkı’nda bulunan usta işi tahta oymalarıyla masal kitaplarından fırlamış gibi duran Noel Baba’nın evini ziyaret etmeyi unutmayın. Avrupa’nın korunan en eski ormanı olan park, yöresel yemekleri ve dönemsel olarak düzenlenen aktivitelerle vakit geçirmek için biçilmiş kaftan.
  • Ülkenin çeşitli bölgelerine yayılmış olan ahşap evlerden oluşan ve ormanlık alan içindeki köy evlerini ziyaret edin
  • Sovyet döneminde dinlenme ve kür evi olarak kullanılan, Nesvij’deki Radzivil Şatosu geçirdiği restorasyondan sonra artık ziyarete açıldı.
  • İnternet üzerinden önceden yapacağınız konaklama rezervasyonları, çok daha hesaplı seçenekler sunacaktır.
  • Belarus Sirki turnuvada değilse mutlaka gösterisine bilet alın. Ülkenin milli gururu neticede.

Önemli Bilgiler

Başkent: Minsk

Konuşulan Diller: Beyaz Rusça, biraz İngilizce

Para Birimi: Ruble

Saat Farkı:+1

Telefon Kodu: +375

Summary
Yazı
Beyaz Rusya-İlle de Belarus olsun, gönlüm eğlenceye doysun
Açıklama
Beyaz Rusya olarak da anılan Belarus, ismini her yerin pür-i pak olmasından alıyor olmalı zira sokaklar şaşırtıcı derecede pırıl pırıl.
Yazar
Etiketler

“Beyaz Rusya-İlle de Belarus olsun, gönlüm eğlenceye doysun” için 5 cevap

  1. Nimetakin diyor ki:

    Yorumlariniz aydinlatici acik ve net

  2. Nimetakin diyor ki:

    Aciklamalar sade ve akici

  3. Enes balcı diyor ki:

    Güzel bir yazı olmuş elinize sağlık.

  4. Belarus Rusça Kursu diyor ki:

    Çok güzel yazı olmuş. eğer Baranoviche gelirseniz çay içmeye beklerim 🙂

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.