Avrupa Ülkelerinin Geleneksel İçecekleri

Bir ülkeyi keşfetmek, sokaklarında gezmekten ve tarihini bilmekten çok daha fazlası… Kafka’nın “Ağzınızda yemek olduğu an dünyanın tüm sırlarını çözmüşsünüz demektir.” sözünü küçümsemeyin. Bir çatal lezzet tüm ülke kültürünü döküverir masanıza. Coğrafyanın ve yaşam şeklinin etkilerinden doğan, yüzyıllardan günümüze gelmiş yeme alışkanlıklarının yanında içecekler de bu kültürün önemli bir parçası. Güzel bir yemek içeceksiz gitmez, değil mi? Bize hak verdiğinizi duyar gibiyiz. O halde, vizesiz Avrupa ülkelerinden bazılarını daha iyi keşfedebilmek için geleneksel içeceklerine bir göz atalım!

 

Kıbrıs – Zivaniya

A_Geleneksel İçecekleri_kıbrıs

 

Kıbrıs’ın %45 alkol oranına sahip bu içkisini ilk kez içeceklere önerimiz; aman ha shot yapmayın, yakıcı tadı biraz sert gelebilir. Genellikle siyah ya da beyaz üzümden yapılan zivaniya’nın bazı bölgelerde incirden yapıldığı da görülür. Bu içeceği tüketirken sofranızda incir gibi tatlı lezzetlerin mutlaka olması gerekir. Ayrıca zivaniya, köfte ya da sucukla da tüketilir.

 

Sırbistan – Slivovitz

Erik, nişasta, şeker ve mayadan oluşan bir içki olan slivovitz eski Yugoslavya’da çokça tüketilen bir içecekti. Günümüzde Yugoslavya dağılmış olsa bile, içki hala Sırbistan’ın milli içkisi olarak görülmekte. Oldukça lezzetli bir tadı olan slivovitz ayrıca erik konyağı olarak da biliniyor.

 

Beyaz Rusya (Belarus) – Kvas

A_Geleneksel İçecekleri_bearus

 

Adına ilk kez 989 yılından kalma tarihi kalıntılarda rastlanan kvas, çavdar ekmeğinin mayalanmasıyla meydana gelen bir içecek. Maximum %1.44’lük alkol oranına sahip olan kvas, ülkede alkolsüz içecekler kategorisinde görülüyor. “Belarus’a kadar gelmişim, daha sert bir şey içeyim.” diyenlerdenseniz Rus kültürünün olmazsa olmazı votkayı bir de bu topraklarda deneyebilirsiniz.

 

 

Ukrayna – Horilka

Genellikle buğdayın damıtılmasıyla elde edilen horilka, bilindik Rus votkasından daha ağır bir tada sahip. İlk olarak 16. yüzyıl kaynaklarında adına rastlanan içkinin ballı ve çili biberlisi de vardır ki denemeden dönmek olmaz.  Ayrıca Ukraynalı dostlarınız ev yapımı horilka’yı gün yüzüne çıkarırlarsa şaşırmayın ve düşünmeden deneyin!

 

Makedonya – Mastika

A_Geleneksel İçecekleri_makedonya

 

Makedonya’nın sakız ağacından yapılan likörü mastika, tadı hafif gelse de çok hızlı içilmemesi gereken bir içki. Shot yapılarak içilen mastika’nın dışında, erik rakısı da Makedonya topraklarında deneyebileceğiniz popüler başka bir tat.

 

 

Bosna Hersek – Sljivovica

Sljivovica adı verilen erik rakısı çoğu Balkan ülkesinin sevilen bir içkisi ama Bosna Hersek’te o kadar benimsenmiş ki evlerde bile yapılıyor. İçimi hafif olmasına rağmen sertliğini sonradan gösteren bu içki genellikle sek olarak tüketiliyor. Ev yapımı sljivovica’nın daha sert olduğunu da hemen belirtelim.

Summary
Yazı
Avrupa Ülkelerinin Geleneksel İçecekleri
Açıklama
Güzel bir yemek içeceksiz gitmez, değil mi? Bize hak verdiğinizi duyar gibiyiz. O halde, vizesiz Avrupa ülkelerinden bazılarını daha iyi keşfedebilmek için geleneksel içeceklerine bir göz atalım!
Etiketler

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.