Adım Adım Kars Rehberi, Kars Tarihi Yerler
Çok değil bundan 5 sene önce Kars’a trenle gidenlere o kadar yol, o kadar saate nasıl biter ? Allah yardımcın olsun derlerdi. Şimdiyse kış mevsiminin en popüler tatil şehirlerinden biri oldu Kars. Neden mi? Çünkü Doğu Ekspresiyle seyahat moda oldu. Tam 25 saat süren yolculukta, kar manzarası eşliğinde kabinler süslendi, camlar ışıklandırıldı, mumlar yakıldı, yün çoraplar giyildi ve raflara kaldırılan kitaplar trende okunmaya başlandı. Sosyal medya için videolar, fotoğraflar çekildi. Bir bakıma Türkiye turizmi adına atılan büyük bir adım oldu.
KARS’I TANIYALIM
Türkiye’nin, Ermenistan sınırında yer alan ve İpek Yolu üzerinde bulunan önemli kentlerinden biridir Kars. Türkiye’nin en yüksek rakımlı ve bazı aylarda kirpikleri donduracak kadar soğuklara sahip şehridir. Zamanında birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu nedenle kültür açısından oldukça zengindir. Rus egemenliği döneminde Kars’a yerleşen Malakanlar şehirde birçok iz bırakmışlar. Kaz yetiştiriciliği ve gravyer üretimi bunlardan bazılarıdır.
Güncel verilere baktığımızda, bu doğu şehri 288.878’lik bir nüfusa sahip. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi son yıllarda Doğu Ekspresi popüler bir rota oldu. Rusların uzun yıllar süren işgalinden günümüze kalan Baltık mimarisi, Ani Harabeleri, Âşık geleneği ve birçok tarihi yapısı ile ölmeden önce ziyaret edilecek yerler arasında bulunuyor Kars.
KARSA YOLCULUK
Kars seyahati için önereceğimiz ilk yol tabi ki en masalsı ve popüler yolculuk Doğu Ekspresi olacaktır. Yolculuğumuzun ilk durağı Ankara. Öyle istediğim şehirden bineyim diye bir lüksümüz yok maalesef. Fakat yol güzergâhında bulunan Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum gibi ana şehirlerden ve TCDD Taşımacılık’ın internet sitesinde yer alan durak noktalarından yolculuğa başlamak mümkün.
Doğu Ekspresi seyahatimiz Ankara kalkışlı yaklaşık 24-25 saat kadar sürüyor. Fakat ara duraklardan binildiğinde bu süre daha da kısalıyor. Tren fiyatı ise 48 TL. Eğer yataklı vagonda seyahat etmek istiyorsanız kişi başı yatak ücreti ödüyorsunuz. Yatak ücreti ise 70 TL ile 140 TL arasında değişiyor. 1 gün boyunca dağlar arasında, muhteşem manzaralı bir seyahat yerine vakit sıkıntısı yaşayanlar ve tren yolculuğunu sevmeyenler için hava yolu ulaşımı tercih edilebilir. Kars havalimanı şehre çok yakın ve her gün uçuşlar mevcut. İstanbul-Kars arası uçak yolculuğu yaklaşık 2 saat sürmekte. Hava yolu ile gidiş dönüş bilet fiyatı ise ortalama 200-300 TL arası değişiyor.
SEYAHAT ZAMANI?
Kars’ı şu tarihler arasında gezin ya da şu mevsimlerde orada olun demek çok doğru olmaz sanırım. Bu, fazlasıyla göreceli bir kavram. Fakat Kars turizminin popülerliği göz önünde bulundurulduğunda genelde kış aylarında tercih ediliyor. Yaz aylarında Kars gidilip görülecek bir şehir değil demek çok yanlış. Tamamen sizlerin tercihine kalmış bir nokta aslında.
Kış aylarında, Doğu Ekspresi ile 1 gün boyunca karlı dağlar arasında seyahat etmek turistleri daha çok çekiyor ve onları masalsı bir yolcuğa taşıyor. Ayrıca şehirde bulunan Çıldır Gölünün donması ile birlikte Kars bembeyaz büyülü bir şehir oluyor. Sarıkamış’ta bulunan kayak-snowboard alanı ise Kars turizminin gelişmesini sağlıyor.
KARS’TA KONAKLAMA
Kars’ta turizmin ilerlemesiyle birlikte, otellere olan talep de gün geçtikçe artıyor. Şehirde yıldızlı oteller, butik oteller ve pansiyonlar mevcut.
Şehrin en meşhur ve genelde kış aylarında boş oda bulmanın zor olduğu oteli Katerina Sarayı, turistlerin ilgisini çeken bir yer. Adından ve görüntüsünden anlayacağınız üzere, tarihi bir bina ve Rus döneminden kalma bir yapı. Şehirde Baltık mimarisiyle inşa edilmiş daha birçok otel mevcut. Cheltikov Hotel, Kar’s Otel bunlardan bir kaçı. Otel fiyatları ise büyük şehirlere nazaran çok daha uygun. Genelde 100-200 TL arası değiyor gecelik oda fiyatları.
KARS’TA GEZİLECEK YERLER
40 Sene boyunca Rus işgalinde kalan Kars, kültür ve mimarisiyle giderek gelişen bir şehir. Öncelikle şehir merkezinde görülmeye değer yerlere değinmemiz seyahatinizin ilk adımı için oldukça iyi olacak.
Gezinizin ilk gününe Kars Kalesiyle başlayarak, Taş Köprüyü ve çevresindeki hamamları gezebilirsiniz.
Kars Kalesinin muhteşem manzarasının ardından 12 Havariler Kilisesi ziyaret edilmesini önerdiğimiz noktalardan sadece bir tanesi. Eski bir Ermeni Kilisesi olmasına rağmen ilerleyen zamanlarda Kümbet Camii’ye dönüştürülmüştür.
Kars’ta Baltık Mimarisinin etkilerini gözlemleyeceğimiz binalar özenle korunmuştur ve şu anda devlet dairesi olarak kullanılmaktadırlar.
Defterdarlık binası, Emniyet Müdürlüğü, Kars Güzel Sanatlar Binası, Eski Vali Konağı ve Sağlık Müdürlüğü Binası mutlaka görülmesi gereken Baltık Mimarisini yansıtan yapılar arasında yer alır.
Kars’ın şehir merkezinde bulunan bir diğer önemli yapısı ise Fethiye Camii dir. Rus işgalinden sonra günümüze kalan en görkemli binalardan biridir ve 19. YY ’da kilise olarak inşa edilmiş ve daha sonra Cami ye dönüştürülmüştür.
Ani Harabeleri
Kars şehir merkezinden sonra gezilecek yerler sırasında Ani Harabeleri geliyor. Ani Antik Kenti, Kars şehir merkezine yaklaşık 40 dakika uzaklıkta yer alıyor ve konum itibariyle Türkiye-Ermenistan sınırını çizen Arpaçay Nehrinin batısında yer alıyor. Ani Antik Kenti ipek yolu üzerinde birçok tüccarın uğrak yeri olmuş.
Ani Antik Kenti tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış. Bu sebeple Gürcü, Ermeni ve Selçuklu mimarisinin izlerini bir arada Ani Antik Kentinde görmek mümkün. Bu antik kent akıllarda 1001 kilise şehri olarak kalmış. Deprem gibi doğal afetlerden ve yağmalamalardan günümüze gelene kadar birçok hasar görmüş fakat gezimizde görüldüğü üzere ayakta kalmış birçok harabe mevcut.
Resimli Kilise, Meryem Ana Katedrali ve Menüçehr bu tarihi kentte mutlaka görülecekler arasında yer alıyor. Ani Harabeleri Türkiye-Ermenistan sınırında yer almasından dolayı nehir doğal sınır çizgisinden Ermenistan topraklarını da görmek mümkün.
Ani Harabelerinde, uygarlık kalıntılarını sanki yaşayan bir tarihmiş gibi gözlemlemek mümkün. Duvar resimleri ve mimari kalıntılarla beraber bu antik kentte tarihi iliklerinize kadar hissetmemek mümkün değil.
Bir Cevap Yazın